MASKINER & UTSTYR

Nytt produkt fra Vinje: Gravemaskinmontert borerigg

Qmatec har utviklet en maskin med kapasitet inntil Ø610 rør, og med større rotasjonskrefter og mer opptrekkskapasitet enn konkurrerende løsninger.

Qmatec Drilling har fabrikk i Vinje i Telemark
Qmatec Drilling har fabrikk i Vinje i Telemark
19. jan. 2021 - 11:54
Daglig leder Kjell Arild Grønås

Qmatec Drilling har fabrikk i Vinje i Telemark og produserer borerigger som brukes verden over til boring for fundamentering, vanntilførsel og energiutvinning. Med 50 års erfaring i faget, og er blant de ledende leverandørene på området.

Daglig leder Kjell Arild Grønås og hans 30 ansatte har hatt stort fokus på innovasjon, sikkerhet og kvalitet. Et godt renomme i bransjen og pur entusiasme har sørget for gode resultater de siste årene.

Nå er det hittil største prosjektet på vei ut til kunde:

4530XLR er en spennende nysatsing fra Qmatec, der selskapet har utviklet en gravemaskinbasert rigg for håndtering av 12 meter borerør. Boremasten er en videreutvikling av teleskopmasten som i dag benyttes på Qmatec’s 1130TST rigger.

Samlet rigg på 52 tonn

Rotasjonsenheten som brukes er Qmatec sin nyutviklede 45000Nm enhet med tre gir. Maskinen opereres fra fjernkontroll, og er utstyrt med elektronisk sikkerhetsbur for å beskytte operatøren under boring.

Qmatec har valgt å designe en maskin med kapasitet inntil Ø610 rør, og med større rotasjonskrefter og mer opptrekkskapasitet enn konkurrerende løsninger.
Boresystemet er designet for å samspille med en Hitachi ZX350-7 beltegraver. Samlet totalvekt på maskin og borerigg er 52 tonn, der  bæremaskinen alene har en vekt 38 tonn.

Skreddersøm med førsteklasses teknikere

Dette er den første av flere gravemaskiner som Nasta AS skal levere til Qmatec Drilling.

Riggen kan håndtere 12 meter borerør.

– Samarbeidet med Nasta har bidratt til at denne integrasjonen har gått nærmest sømløst, og prosessen har fungert svært godt. Vi visste at Hitachi er et kvalitetsprodukt, kjent for god driftssikkerhet. Når Hitachi-importøren (Nasta AS) også har egen avdeling for skreddersøm med førsteklasses teknikere, så var dette vårt klare førstevalg til samarbeidspartner, forteller Kjell Arild Grønås.

– Fordelen med bruke gravemaskin som basemaskin er først og fremst rekkevidde. Dessuten har man rotasjonsmuligheten, som gjør for eksempel mating av rør mye enklere. Fordelen med å kunne håndtere 12 meter rør gir økt effektivitet og lavere kostnader. Etterspørselen har frem til nå vært størst i Sverige, men vi har det siste året merket oss en betydelig interesse for dette i Norge også, sier Grønås.

De to første er allerede solgt

Hele maskinen opereres fra fjernkontroll.

Den første maskinen leveres i disse dager til Foundation Drilling Sweden AB, som også har vært en viktig partner under utviklingen av maskinen. Den svenske bedriften opererer i dag med flere gravemaskinbaserte rigger, men ingen med kapasitetene til 4530XLR.

Qmatec har også solgt en tilsvarende modell til Entreprenørservice AS for levering denne våren. Det Skanska-eide selskapet har stor erfaring fra fundamenteringsboring og rigger fra Qmatec (510TS, 810TST og 1130TST).

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.