BRUER

Nytt oppdrag: Brønnøysund bru trenger utbedring

I løpet av 2023 skal brua rustes opp.

Brønnøysund bru trenger utbedring.
Brønnøysund bru trenger utbedring. Foto: Nordland fylkeskommune
3. jan. 2023 - 11:57

Nordland fylkeskommune har invitert til konkurranse om fylkesvei 7234 Brønnøysund bru. Den trenger kappestøp noen steder.

Det ble gjort en spresialinspeksjon av brua sommeren 2021. Den avdekket omfattende kloridinntrengning i hovedpilarene. Spesialinspeksjonen ble utført av Dr. Ing. A. Aas-Jakobsen, og det var samme konsulent som vant prosjekteringsoppdraget. Gjennom prosjekteringen er det bestemt at det skal utføres kappestøp på de utsatte områdene.

Brua er en fritt-fram-bygd bru i spennarmert betong med 21 akser: 19 pilarer og to landkar. Samlet lengde er 550 meter. Det største spennet ligger i felt sju og er 110 meter langt. Brua har to kjørefelt og fortau på én side langs hele lengden. Føringsbredden er 6,0 meter på rett del og maks 7,5 meter i kurve. Fortauet er 1,2 meter bredt.

Brua er bygget i spennarmert betong. De benyttede betongkvalitetene og tilsvarende fastheter for de originale beregningene er C40 for bruoverbygningen og C35 for søylene. Brua er prosjektert av Aas-Jakobsen.

Brønnøysund bru har altså korreksjonsskader og kloridinntrengning i pilarene. Betongen må fjernes med vannmeisling før pilarene kan rehabiliteres med kappestøp. Skader på spilerekkverk skal også utbedres ved å delvis skifte ut og sveise inn nye spiler. Det er også registrert flere skader på fugekonstruksjonene, og de skal utbedres.

Bil- og gang- og sykkeltrafikken over brua skal opprettholdes i byggeperioden. Ved arbeid på de to hovedpilarene i akse seks og sju er det nødvendig med kjøring i ett felt og lysregulering.

Ifølge fylkeskommunen skal det være stans i arbeidene i fellesferien, altså ukene 28,29 og 30.

Frist for å bli ferdig er 10. november, og tilbudsfrist er 2. februar.

Planprosjektleder i Nye Veier, Harald Monsen.
Les også

Nye Veier har bestemt seg for hvor den nye Mjøsbrua skal gå

 
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.