Forsatt leddstyrt som før, men med en dumperkasse og tvillinghjul som en stiv tipptruck.
Forsatt leddstyrt som før, men med en dumperkasse og tvillinghjul som en stiv tipptruck.

Nytt dumper-konsept fra Elnesvågen presenteres under Bauma

På Doosan-standen under årets Bauma er det verdenspremiere på et helt nytt dumper-konsept fra Elnesvågen.

Koreanske Doosan kjøpte som Moxy-fabrikken i Elnesvåg på Mørekysten i 2008, og fabrikken lever i beste velgående, og har nå utviklet en ny dumpertype for anleggsbransjen.

Doosan lanserer verdensnyheten under verdensutstillingen Bauma i München denne uka; en 4x4 leddet dumper (ADT) med tvillingshjul bak.

Maskinen kompletterer det  eksisterende modellutvalget, som er basert på 6x6 ADT-modeller. 4x4-versjonen av DA45-7 ADT ment å konkurrere mot stive tipptrucker (RDT) i 40-tonnsklassen.

I den nye 4x4 ADT er den fremre førerhusenheten den samme som i den originale 6x6-modellen, mens modifikasjonene er å finne på den bakre dumperenheten. Med en ZF EP8-420 girkasse, er 4x4 DA45-7 en to-akslet ADT med tvillinghjul bak, og med dumperseksjon lik den på RDT-er i 40-tonnsklassen.

Doosan mener at de med denne løsningen har fått en maskin som har fått bedre klatreegenskaper enn tilsvarende stive tipptrucker, og at den er bedre enn RDT under våte og glatte forhold. Takket være liten svingradiusen fungerer er maskinen godt egnet på trange arbeidsområder. Doosan mener at denne løsninger innebærer mindre markslitasje enn 6x6-løsningen.

Les også

Forsiden akkurat nå