ASFALT

Nynas investerer 190 millioner i bitumenfabrikken i Gøteborg

I dag innvies nye mer effektive ovnene på raffineriet i Göteborg. Det betyr en reduksjon i karbondioksidutslippene på 34 prosent.

 Fra ombyggingen av bitumenanlegget i Gøteborg.
Fra ombyggingen av bitumenanlegget i Gøteborg. Foto: Nynas
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
16. mars 2021 - 11:44

Ombyggingen av fabrikken er fordel for både miljøet og tilgjengeligheten av bitumen, bindemidlet i asfaltbelegg, melder N7ynas i en pressemelding.

- Dette er en av raffineriets største investeringer siden starten i 1956 og en avgjørende investering for raffineriets fremtid, sier Anna Keereweer, fabrikksjef ved Nynas raffineri i Göteborg.

Designstudie av en ny elektrisk limousin fra BMW, vist på en pressekonferanse i München i januar 2024. Bilen kommer i produksjon i 2026.
Les også

El-limousiner skal rulle ut herfra: BMW investerer mer enn syv milliarder i elbilfabrikk

Går over til naturgass

Ombyggingen betyr at Nynas vil starte opp anlegget for sesongen med to nye ovner som skal fyres med naturgass. Det nye drivstoffet i kombinasjon med forbedret effektivitet resulterer i en reduksjon av karbondioksidutslipp med 34 prosent. Utslipp av nitrogen og svoveloksider (NOx og SOx) reduseres også med 80 prosent. De nye ovnene er også tilpasset fyring med fornybar biogass.

- Dette er et eksempel på at Nynas nå implementerer en rekke investeringer og tiltak i vårt raffineri-system med sikte på å redusere klimagassutslippene våre. Vi jobber aktivt med leverandører og andre partnere for å søke nye og effektive løsninger for å møte klimautfordringene industrien står overfor, sier Rolf Allgulander, Nynas Vice President Manufacturing.

Sikrer tilgang til bitumen

Ovnene brukes til å varme opp råoljen før den destilleres til forskjellige produkter. I Göteborg er hovedproduktet bitumen, som er bindemidlet i asfalt. Produktet har lang levetid i veibanen og er også 100 prosent gjenbrukbart.

- Vi viser nok en gang at Nynas er den ledende bitumen-spesialisten. Gjennom investeringen sikrer vi nå tilgang til bitumen for våre nordiske kunder samtidig som vi forbedrer miljøprestasjonen, avslutter Rolf Allgulander.

Forberedelsene til dagbruddet på Engebøfjellet er klare, samtidig som prosess- og administrasjonsbyggene reiser seg nede ved fjorden. Igangkjøringen skal starte til sommeren, med opptrapping mot produksjonsstart i andre halvår -24.
Les også

Krangel om verdifullt mineral i Engebøfjellet ender i Høyesterett

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.