ASFALT

Nynas i økonomisk krise: Over 10 milliarder i gjeld - over 1000 arbeidsplasser i fare

Nynas, som er spesialist innen produksjon av bitumen til asfalt, er den absolutt største leverandøren til det norske asfaltmarkedet.

Nynas har rundt 1.000 ansatte og ble stiftet i 1928.
Nynas har rundt 1.000 ansatte og ble stiftet i 1928. Foto: Nynas
14. des. 2019 - 15:41

Krisen har oppstått etter at bankene som har lånt store summer til selskapet, nå har skrudd kranene til, og nektet å forlenge låneavtalene.

Dermed er Nynas ikke i stand til å betale forfalt gjeld, noe som tvinger selskapet til å søke om en omorganisering av selskapet, som er en form for konkursbeskyttelse.

Ifølge den svenske avisen Dagens Industri skal situasjonen være så alvorlig at selskapet trues med konkurs.

– På kort sikt ser vi ingen andre muligheter enn å be om en omorganisering, men på sikt ser vi gode forutsetninger for å fortsette virksomheten. Nynas har sterke produkter med god etterspørsel fra markedet, sier Bo Askvik, fungerende administrerende direktør i Nynas AB i en pressemelding.

Les også

 USAs handelsboikott er årsaken

Selskapets hovedeier er det venezuelanske statsoljeselskapet PdVSA med 50,01 prosent, mens finske Neste Oil sitter på 49,99 prosent av aksjene.

Det er de amerikanske handelsrestriksjonene rettet mot Venezuela som er hovedårsaken til problemene i Nynas. Landet er en av hoveprodusentene av tung råolje, som bitumen utvinnes fra, og Nynas har på grunn av handelsrestriksjonene blitt hindret i å kjøpe råoljen fra Venezuela.

Resultatet er at selskapet har måttet kjøpe råvarene fra andre leverandører, og til høyere priser. Dette har ført til så store tap at det ikke lenger er mulig å finansiere videre drift.

Les også

Historisk svensk oljeselskap

I 2018 kunne Nynas feire sitt 90-årsjubileum. Selskapet har utspring i Nynäshamn utenfor Stockholm, og var et stort, svensk oljeselskap, fram til oljekrisen på 70-tallet, som holdt på å velte selskapet økonomisk.

Nynas driver i dag raffinerier i Nynäshamn, Göteborg, Hamburg og i et deleid raffineri i Storbritannia. Hovedproduktet er produksjon og salg av bitumen.

Les også

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.