Nye Veier fant verdens eldste runestein i Hole

Et nytt arkeologisk funn vekker nå internasjonal oppsikt blant språkforskere og arkeologer: Verdens eldste daterte runestein ble oppdaget høsten 2021 under Nye Veiers utgravinger i planleggingen av Ringeriksporteføljen.

Denne steinen med opptil 2000 år gamle innskrifter er fra den aller eldste tiden i runeskriftens gåtefulle historie.
Denne steinen med opptil 2000 år gamle innskrifter er fra den aller eldste tiden i runeskriftens gåtefulle historie. Foto: Kulturhistorisk museum
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
23. jan. 2023 - 10:03

Det var arkeologer ved Kulturhistorisk museum, Universitetet i Oslo som gjorde undersøkelsene av et gravfelt i Hole ved Tyrifjorden.

Radiokarbondateringer viser at gravens alder og dermed steinens inskripsjoner trolig stammer fra 0–250. Runesteinen er dermed ett av de aller tidligste belegg på nedskrevet språk i Skandinavia, og innskriftene gir ny innsikt i runeskriftens utvikling og skriftbruk i eldre jernalder.

Bilde fra 1988 da Væretunnelen på E6 ble åpnet. Nå er den moden for utbedringer.
Les også

Vegvesenet må gjøre jobben etter Nye Veier-forsinkelse

Forsto at dette var noe stort

– Dette er rett og slett veldig spennende å være med på. I sommer forstod vi på våre samarbeidspartnere at dette var noe stort og at funnet kunne vekke oppsikt internasjonalt. Arkeologiske undersøkelser er en viktig del av forberedelsene av samferdselsprosjekter, sier Morten Klokkersveen, som er utbyggingsdirektør for Ringeriksporteføljen i Nye Veier

– Det beste er naturlig nok å de arkeologiske verdiene bli liggende. I mange tilfeller er det dessverre ikke mulig å unngå arkeologiske verdier nå vi skal bygge. En side av samferdselsprosjekter er at det blir gjort viktige registreringer og det dokumenteres ny kunnskap om den lokale historien, forteller han.

Ny kunnskap om felles historie

Fra venstre John Ringerud, Andreas Noreik og Morten Klokkersveen, fra Nye Veier. <i>Foto:  Nye Veier</i>
Fra venstre John Ringerud, Andreas Noreik og Morten Klokkersveen, fra Nye Veier. Foto:  Nye Veier

Nye Veier forteller at de som som tiltakshaver pliktig til å finansiere arkeologiske registreringer og utgravinger. I løpet av seks år med Nye Veier har vi samarbeidet med arkeologiske institusjoner i Trøndelag, Innlandet, Ringerike, Agder og Rogaland.

Dette har bidratt til ny kunnskap om vår felles historie og den lokale historien flere steder. Da finansierer vi som tiltakshaver viktig ny kunnskap om norsk historie.

- Kontakten mellom arkeologer og samferdselssektoren er preget av respekt og dialog. Vi synes det er spennende når det gjøres interessante funn, som bidrar til ny kunnskap. Bygging av samferdsel medfører inngrep. Å skrive om norsk historie er en del av de positive sidene med prosjektene våre, sier Klokkersveen i Nye Veier.

Les også

Færre nye biler, men ny elbilrekord i januar

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.