Nye Veier bygger også for sandsvalene

Med etableringen av det som kanskje er Norges første mobile sandsvalehotell, har også svaletrafikken fått sin løsning på den framtidige E39 gjennom Mandal.

Fra venstre: Morten Helberg (Norsk Ornitologisk Forbund), Rådmund Steinsvåg (Naturvernforbundet), Odd Jørgensen (Odhin Craft), Kristian F. Kristiansen (Miljøkoordinator Hæhre Entreprenør) og Bjørn Watne Østerhus (Rådgiver Ytre miljø Nye Veier)
Fra venstre: Morten Helberg (Norsk Ornitologisk Forbund), Rådmund Steinsvåg (Naturvernforbundet), Odd Jørgensen (Odhin Craft), Kristian F. Kristiansen (Miljøkoordinator Hæhre Entreprenør) og Bjørn Watne Østerhus (Rådgiver Ytre miljø Nye Veier) Foto: Nye Veier
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
31. mai 2021 - 09:49

En koloni med den sårbare fuglearten sandsvaler fant massehauger i Nye Veiers anleggsområde i Mandal i Lindesnes som interessant som hekkeplass. Det ville medføre automatisk fredning til hekkesesongen er over, med inntil tre måneder stillstand i aktuelt område, siden den sårbare fuglearten som oftest hekker i to omganger.

Dette er en art man tar særskilt hensyn til. Gjennom tett samarbeid mellom Naturvernforbundet i Lindesnes i Agder, totalentreprenør Hæhre og byggherre Nye Veier løste utfordringen seg.

Samarbeider om et unikt prosjekt

Slik ser de mobile sansvalehotellene ut ferdig etablert. <i>Foto:  Nye Veier</i>
Slik ser de mobile sansvalehotellene ut ferdig etablert. Foto:  Nye Veier

Utbyggingsdirektør Øyvind Moshagen i Nye Veier trekker frem kraften i triangelsamarbeidet.

- Nye Veier som byggherre og vår totalentreprenør Hæhre er glad for samarbeidet med Naturvernforbundet og Norsk Ornitologisk Forening. Her forener vi krefter, og sammen lager vi et prosjekt som ifølge Naturvernforbundet er unikt. I dette prosjektet med mobile sandsvalehotell har vi kanskje funnet en løsning som kan ha stor betydning, både for sandsvalene og bransjen. Vi ser frem til å følge dette prosjektet tett sammen med Naturvernforbundet og Norsk Ornitologisk Forening, sier utbyggingsdirektør Øyvind Moshagen i Nye Veier.

- Vi kontaktet Nye Veier og drøftet saken. Vi ønsker at arten skal hekke i området, men ser at det er i konflikt med anleggsarbeidet, forteller Rådmund Steinsvåg i Naturvernforbundet.

Lynrask etablering

Med stor entusiasme og god hjelp fra Naturvernforbundet og Norsk Ornitologisk Forening ble pilotprosjekt «Mobilt sandsvalehotell» etablert i rekordfart. Naturvernforbundets Rådmund Steinsvåg engasjerte entreprenør og kulissesnekker Odd Jørgensen fra Odhin Craft hjemmehørende i Lindesnes, Agder. Jørgensen har spesialisert seg på kulisser som skal være mest mulig naturtro, om det er vegetasjon eller dyr. Hans tjenester er blant annet brukt i Dyreparken i Kristiansand.


Kjent problemstilling

Rådgiver Ytre miljø hos Nye Veier, Bjørn Watne Østerhus, synes det er spennende at Nye Veier har etablert prosjektet mobilt sandsvalehotell like ved utsikt til en stor fisketrapp som er etablert for at anadrom fisk skal kunne vandre uhindret av veiprosjektet til Nye Veier. <i>Foto:  Nye Veier</i>
Rådgiver Ytre miljø hos Nye Veier, Bjørn Watne Østerhus, synes det er spennende at Nye Veier har etablert prosjektet mobilt sandsvalehotell like ved utsikt til en stor fisketrapp som er etablert for at anadrom fisk skal kunne vandre uhindret av veiprosjektet til Nye Veier. Foto:  Nye Veier

Det er en kjent problemstilling for bygge- og anleggsbransjen at svalekolonier finner anleggsplasser interessante for hekking.

– Hauger med sandholdig matjord innenfor anleggsområdet kunne ha blitt fredet inntil hekkesesongen var over. Vi kunne risikere at arbeidet med å tilbakeføre massene måtte stå på vent til ut i august, og dermed påvirke fremdriften i anleggsarbeidene på stedet. Men vi opplevde betydelig moment fra alle parter, slik at utfordringen er løst på en svært spennende måte, sier Nye Veiers Bjørn Wattne Østerhus.

Fornøyde

- Det er ikke langt borte fra Nye Veiers prosjekter flere eksempler på at sandsvaler i andre anlegg har måtte vike uten avbøtende tiltak. Derfor er vi spesielt fornøyd med å få dette til sammen med Nye Veier og Hæhre, sier Steinsvåg i Naturvernforbundet.

Løsningen på hekkeproblematikken går enkelt forklart ut på å lage et flyttbart svalehotell som kan plasseres ut på anleggsplasser hvor det er stor mulighet for at svaler vil etablere hekkeplasser, og dermed kunne utgjøre fremdriftsrisiko. «Hotellet» med 24 rom kan med enkle grep løftes bort og gjenbrukes andre steder ved behov. Det er også utstyrt med lydanlegg som lokker på sandsvalene.

Nytt redskap i verktøykassa for bransjen

- Hotellet er boksformet. Fronten på konstruksjonen prepareres som en naturlig skjæring ved å farge fiberbetong og støpe inn elvegrus, for å gjøre den mest mulig naturtro. Konstruksjonen vil ha en levetid på 100 år. Vi har stor på eksperimentet. Hvis dette viser seg å være vellykket, vil entreprenører i hele Norge kunne ha et nytt redskap i verktøykassa for å gardere seg mot kostbare forsinkelser, mener Rådmund Steinsvåg i Naturvernforbundet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.