Ny rapport: Statsforvalterstrukturen bør ikke endres tilbake

Når Troms og Finnmark igjen blir to fylker, bør ikke statsforvalteren i Troms og Finnmark følge etter, mener direktorat. Sammenslåinger har vært bra, mener de.

Når Troms og Finnmark splittes opp, bør ikke Statsforvalteren i Troms og Finnmark gjøre det samme, mener Direktoratet for forvaltning og økonomistyring.
Når Troms og Finnmark splittes opp, bør ikke Statsforvalteren i Troms og Finnmark gjøre det samme, mener Direktoratet for forvaltning og økonomistyring. Foto: Terje Pedersen, NTB
3. okt. 2022 - 13:28

– Vår hovedkonklusjon er at dagens statsforvalterstruktur fungerer godt. Statsforvalterne viser gode resultater etter strukturendringen, til tross for at de har stått i omstilling og i pandemi, heter det i rapporten fra Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ).

Der trekkes disse hovedfunnene fram:

* Det er enklere med 10 enn 18 embeter

* Fagmiljøene er styrket

* Styrket rettssikkerhet

* Mer harmonisert praksis

Det har vært en arbeidslulykke på Melkøya utenfor Hammerfest. Ingen er alvorlig skadet.
Les også

Arbeidsulykke på Melkøya – tre ble sendt til sykehus

DFØ: Bør ikke endres tilbake

I lys av at fylkene Troms og Finnmark, Vestfold og Telemark og Oslo og Viken er vedtatt delt opp igjen, har direktoratet i rapporten sett ekstra nøye på embetene som i dag dekker disse fylkene. Noen av hovedkonklusjonene handler om dette.

I rapporten slås det fast at lik inndeling som fylkeskommunen er ikke avgjørende, at samordningen blir godt ivaretatt, men er blitt mer krevende, og at de færreste ønsker å gå tilbake til det som var.

Når det gjelder de tre embetene der deling kan bli aktuelt, er det knyttet størst bekymring til konsekvensene av en deling av Troms og Finnmark, ifølge rapporten.

– Det er her vi får tydeligst tilbakemeldinger på at sammenslåingen av embetene har medført en styrking av fagmiljøene og derigjennom bedre oppgaveløsning og økt rettssikkerhet for kommunene og befolkningen både i Finnmark og i Troms, heter det.

Også i Telemark og Vestfold vil det være uheldig om embetene deles, ifølge DFØ.

Kommunene er målgruppe, ikke fylkene

DFØ mener at fylkeskommunens grenser ikke er avgjørende for inndelingen av statsforvaltere.

De mener det er kommunene og innbyggere, næringsliv og andre statlige etater som er statsforvalternes primære målgruppe, ikke fylkeskommunene.

De mener videre at tilgang på kompetanse bør tillegges vekt ved inndeling av embetene.

– Det er imidlertid viktig at embetene følger fylkenes yttergrenser, slik at det enkelte fylket ikke må forholde seg til flere embeter, heter det.

Gjelsvik: Viktig grunnlag

Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) mottok DFØs rapport mandag. Han sier at regjeringen nå skal vurdere hvordan rapporten skal følges opp og vurdere endringer i den geografiske inndelingen av statsforvalterembetene.

– Endringer i fylkesinndelingen gjør det naturlig å også vurdere hvorvidt det bør gjøres endringer i inndelingen av statsforvalterembetene. Evalueringen fra DFØ er et viktig grunnlag for vurderingen, men også andre momenter vil inngå, sier kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) i en pressemelding. (©NTB)

Allerede i 2035 vil tilbudet på gass overstige etterspørselen i EU, konkluderer en ny rapport som flere miljøorganisasjoner står bak.
Les også

Miljøorganisasjoner: EU trenger ikke mer norsk gass

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.