Arbeidet utføres med minst mulig inngrep i naturen, og det er utfordrende når store konstruksjoner på mange tonn skal løftes på plass. (Bilde: Atle Stana)
Krevende arbeid tett på juvkanten. (Bilde: Kjersti Wold)
Oppgraderingen av Vøringsfossen begynner å ta form. (Bilde: Roger Ellingsen)

Ny bru ved Vøringsfossen på plass

Med sine nærmere 18 tonn og et spenn på 24 meter, er den største stålkonstruksjonen i byggeprosjektets «Fase 1 Fossli» løftet på plass.

-Til løftet ble det benyttet en kraftig mobilkran, plassert på trygg grunn, men likevel ikke langt unna det over 200 meter dype stupet ned mot Vøringsfossen, sier Kjersti Wold, prosjektleder for Statens vegvesen. Hun forteller at til tross for ei svært krevende byggetomt, gikk løfteoperasjonen helt som planlagt.

-Brua ble trygt plassert på oppleggspunktene sine, og senere boltet, støpt og sveist på plass. Det var ikke fritt for at turistene som kom for å se Vøringsfossen denne dagen fikk en ekstra spennende opplevelse, sier hun.

Fakta om Turistvegprosjekt Vøringsfossen

Byggherre: Statens vegvesen, Turistvegseksjonen.
Hovedentreprenør: Mesta
Arkitekt: Carl-Viggo Hølmebakk

 -Hvordan har Nordre utsiktspunkt blitt mottatt av publikum i sommer?

-Nordre utsiktspunkt ble åpnet i juni i år, og har vært en suksess så langt. En noe kronglete adkomst forbi byggeplassen på Fossli har ikke stanset turistene, og besøkstallene er økende. Plattformene har høstet mange lovord, både for fantastisk utsikt mot fossen og for sin flotte utforming. Nå ser vi frem til at alle utsiktsplattformene på Fossli åpner i løpet av sesongen 2017, sier Wold.

Det var i 2015 Statens vegvesen begynte oppgraderingen av Vøringsfossen - en av Norges mest besøkte turistattraksjoner. Oppgraderingen omfatter nye sikre utsiktsplattformer og stier, ny gangbro ved fossen og andre forbedrede publikumsfasiliteter som parkering og toaletter. Oppgraderingen er del av et storstilt utviklingsarbeid av fossene i Hardanger i regi av Statens vegvesen for å tilfredsstille turistenes krav og forventninger til sikkerhet og estetikk.

Forsiden akkurat nå