Mer enn syv av ti nordmenn mener fartsgrensene er høye nok, ifølge en fersk undersøkelse.
Mer enn syv av ti nordmenn mener fartsgrensene er høye nok, ifølge en fersk undersøkelse. (Foto: Alf Ove Hansen/NTB Scanpix)

Fartsgrenser på norske veier

Nordmenn flest mener fartsgrensene er høye nok

Mer enn syv av ti er motstandere av høyere fart på veiene, viser undersøkelse.

Over sju av ti nordmenn mener fartsgrensene i Norge er riktige eller burde vært lavere, viser en ny undersøkelse fra Trygg Trafikk.

64 prosent mener fartsgrensene er gode som de er, mens 8 prosent mener de burde vært lavere på mange veier.

72 prosent motstiller seg heving av fartsgrensene. Undersøkelsen er gjennomført av Kantar på oppdrag fra Trygg Trafikk.

Les også

Trygg Trafikk er fornøyd

– Dette viser at de fleste mener det går fort nok på norske veier. Det er en klar sammenheng mellom fart og ulykker, og vi er glade for å se at flertallet åpenbart ser dette, sier Bård Morten Johansen, seniorrådgiver i Trygg Trafikk i en pressemelding.

Sammenlignet med tilsvarende undersøkelse i fjor er det færre som ønsker høyere fartsgrenser i 2020 enn i 2019. I fjor svarte 37 prosent av de ønsket høyere grenser, mot 25 prosent i år.

Av dem som ønsker høyere fart, er 32 prosent menn, mens 18 prosent er kvinner. Aldersmessig er det flest som ønsker seg høyere fart i gruppen mellom 45 og 59 år.

– Godt voksne menn har lenge vært overrepresentert på ulykkesstatistikken. Da er det litt betenkelig at såpass mange menn og såpass mange middelaldrende ivrer for høyere fartsgrenser, sier Johansen.

Les også

Forsiden akkurat nå