NHO-sjefen vil ha flere resirkulerte syltetøyglass i vegene

Under NHOs Årskonferanse  ble Glasopor-produksjonen  trukket frem som et eksempel på den typen industriinnovasjon Norge trenger for å lykkes med det grønne skiftet.

Skumglass veier bare en tiendedel av stein, og kan derfor brukes der stein kunne fått grunnen til å rase ut.
Skumglass veier bare en tiendedel av stein, og kan derfor brukes der stein kunne fått grunnen til å rase ut.
Redaksjonen Våre Veger
5. jan. 2017 - 14:00

- De har skjønt at en grønn fremtid krever isolasjons- og fyllmasse laget av 100 prosent resirkulert glass – og 100 prosent fornybar energi. Glasopor tar en råvare som før var avfall – og skaper verdier og arbeidsplasser. Dessuten finner de nye anvendelser og markeder – noe som har ført Glasopor til USA, der materialet redder fly som sklir av rullebanen, sa Kristin Skogen Lund foran salen med hele Norges politikk- og næringslivselite.

Det ble tatt godt i mot av utviklingssjef Svein Lund på Glasopor-fabrikken i Skjåk. Der har de investert i et anlegg som drives av 100 prosent fornybar energi – slik at de har en råvare og en produksjon som gir en dobbel miljøgevinst. 

- Vi er stolte over at vi blir brukt som et ”best case” i et slikt fora. Enda mer stolte er vi imidlertid over at vi kan levere et produkt som løser konkrete utfordringer for bygg- og anleggsbransjen, samtidig som det reduserer miljøfotavtrykket for prosjektene som helhet. Det blir også et stadig viktigere utvelgingskriterium ved offentlige anbud, sier Lund.

 

Fyllmasse på ustabil grunn

Glasopor er en del av Syklus som står for all gjenvinning av glass- og metallemballasje i Norge. Tidligere gikk rundt 20 prosent av de totalt 80.000 tonnene med glassemballasje som kom inn til spille, fordi det var for knust til å kunne brukes i nye flasker eller glass. 

Men gjennom en prosess der glasset finmales enda mer, tilsettes silsiumkarbid og kjøres inn i tunnelovner med opp til 950 grader, har Glasopor gjort avfall til et produkt som blir stadig mer etterspurt i bygg-og anleggsbransjen:

Skumglass som inneholder 20 prosent glass og 80 prosent luft, og som kan brukes som fyllmasse der det er ustabil grunn. 

 

Brukes på utfordrende vegstrekninger

- Skumglasset veger bare en tiendedel av stein, og kan derfor brukes der stein kunne fått grunnen til å rase ut. I tillegg har det en form som gjør at det kan legges langt brattere enn mange av de alternative fyllmasseproduktene. Det gjør det i det hele tatt lettere å bygge med, sier Kjell Håkon Helgesen, administrerende direktør i Glasopor.

Ny E18 mellom Ørje og Riksgrensen er blant prosjektene som støttes opp av Glasopor. For Statens vegvesen betyr Glasopor at man slipper å sette ned peler eller bygge bru over strekninger som ellers ikke kunne vært fylt opp, noe som både kan forsinke og fordyre vegprosjektene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.