Her monterer Cautus Geo deformasjonsslanger i tunnelen.
Her monterer Cautus Geo deformasjonsslanger i tunnelen. (Foto: Cautus Geo)

Overraskende mye løsmasser: Med overvåking kan tunnelarbeidet på E6 starte igjen

Cautus Geo skal overvåke den nye Bergåstunnelen på E6 Helgeland. Det betyr ny oppstart. Tunnelarbeidet ble stoppet ved årsskiftet.

Bergåstunnelen i Grane kommune skal bli to kilometer lang. Arbeidene ble stoppet 600 meter inne i fjellet. Årsaken var overraskende funn av løsmasser. Tunnelen inngår i E6-prosjektet Svenningelv-Lien, som er på 10,5 kilometer. Det skal etter planen åpnes høsten 2025.

Overraskelsen var stor da arbeidet måtte stoppes for 12 uker sider, skriver Cautus Geo i en pressemelding.

– Grunnundersøkelser før arbeidet startet avdekket ikke løsmassene. De viste fjell av dårlig kvalitet i seks ulike soner. Den tredje viste seg å bestå av morenemasser, sier prosjektleder Bård Nyland i Statens vegvesen.

– Vi bruker erfaringene fra Kronstadtunnelen i Bergen. Også der var utfordringene med løsmasser stor. Vi flyttet instrumenteringen etter hvert som arbeidet gikk framover. Nå skal vi gjøre det samme i Bergåstunnelen, sier Atle Gerhardsen i Cautus Geo i meldingen.

Monterer deformasjonsslanger

Håvard Hind i Cautus Geo leder arbeidet med å sette opp overvåkningen inne i tunnelen. Foto: Cautus Geo

Håvard Hind leder Tromsø-kontoret til Cautus Geo. Det er han som leder arbeidet med å sette opp overvåkningen inne i tunnelen.

– Vi monterer deformasjonsslanger (SAAV) på drøye 30 meter i borehull langs tunneltaket (hengen) til den planlagte tunnelen. Det gir en automatisk og kontinuerlig overvåkning. Vi tar ut en 3D-modell av borehullet hvert tiende minutt og kan etablere varsling om definerte terskelverdier overskrides, sier Hind.

– Vi monterer ytterligere en SAA og kommer til å flytte instrumenteringen innover i fjellet etter hvert som arbeidet pågår etter at det gjenopptas over påske, sier Hind.

LNS har totalentreprisen

Entreprenørselskapet LNS (Leonhard Nilsen & Sønner) har totalentreprisen på dette prosjektet som nå er under bygging. Verdien er på 1,1 milliarder kroner eks. mva.

Hovedelementene i utbyggingspakken E6 Helgeland

  • Bygging og utbedring for til sammen 9,5 mrd. kroner (2022-kroner)
  • Strekningen er ca. 260 kilometer lang
  • Totalt bygges og utbedres ca. 142 kilometer veg
  • Etter utbedring vil E6 være kortet inn med 6,2 kilometer
  • Kommuner: Grane, Rana, Vefsn, Hemnes i Nordland

– Selv om arbeidet i tunnelen er stoppet mens vi får etablert instrumentering og legger planer som skal gi et sikkert arbeidsmiljø og trygge fremdriften i tunnelarbeidet, så fortsetter arbeidet på E6-strekningen utenfor tunnelen, sier prosjektleder Bernt-Jøran Reinholtsen i LNS i meldingen.

Det hele er et komplekst prosjekt, med blant annet flere bruer.

– Isolert vil Bergåstunnelen ikke forsinke fremdriften. Tunnelarbeidene er per dato ikke på kritisk tidslinje, sier Reinholtsen.

Viktig instrumentering

– Arbeidet må utføres på en sikker måte. Da må vi ha måleinstrumenter og annet for å kunne reagere på eventuelle bevegelser i massene. Fram til over påske bruker vi tida på å planlegge en sikker gjennomføring, sier Nyland i Statens vegvesen.

Metoden som skal brukes er avklart med entreprenørselskapet LNS.

– Vi gjør det på samme måte som for Jobergtunnelen i Hardanger. Den ble åpnet i 2017. Der er 100 meter bygget i løse masser, sier Nyland.

Ingeniørgeolog Bent Aagaard i Aagaard Geo Consulting er engasjert som ekspert av LNS-rådgiver Aas-Jakobsen Trondheim.

– Instrumentering fra Cautus Geo gir øyeblikkelige resultater på nettet. Vi får måling hver halve meter i lang og kritisk profil rett over tunnelen og kan også sette det opp med varsling. Det er akkurat det vi trenger i Bergåstunnelen, sier Aagaard.

Les også

Forsiden akkurat nå