TUNNELER

Med denne liftmonterte boreriggen blir veisikringen enklere og raskere

Vesentlige vibrasjonsreduksjoner og redusert bortid var viktige mål da Hybeko AS startet utviklingen av den nye borriggen.

Den nye borriggen erstatter bruk av knemater ved bla boring av sikringsbolter i fjell samt til rensk- og fjellsikringsjobber langs norske veier.
Den nye borriggen erstatter bruk av knemater ved bla boring av sikringsbolter i fjell samt til rensk- og fjellsikringsjobber langs norske veier. Foto: Knut Robert Sevland
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
30. juni 2020 - 13:45

Firmaet Hybeko har i samarbeid med Terox og Gjerden Fjellsikring utviklet en ny borerigg montert på kurven til en 28 meter høy Genie-lift. Ved utviklingen av Hybeko RS 85XC (Rockscaler) har hensynet til HMS hatt spesielt fokus, og resultatet er vesentlige vibrasjonsreduksjoner og redusert boretid, forteller selskapet i en pressemelding.

Boreriggen er ment å erstatte bruk av knemater til blant annet boring for sikringsbolter i fjell samt til fjellrensk/fjellsikringsjobber langs norske veier.

Alle oppgaver, som kjøring av lift, boring, bytte av bor og selve boringen, kan gjøres fra arbeidskurven. Riggen er luftdrevet og er avtakbar, noe som skal gi større fleksibilitet  under bruk.

Liften er utstyrt med integrert luft og vannslange og hengerfeste for trekk av blant annet  kompressor og strømaggregat. I tillegg kan den utstyres med løfte-åk for sikkerhetsnett, samt sikkerhetstak mot eventuelt nedfall av stein.

Liften og boreriggen har alle godkjenningspapirer og de første maskinene tas i bruk av kunder i juli måned, forteller Svein Inge Forland som eier Hybeko, i meldingen.

Skogbranner er blant årsakene til skydekket endres, som igjen påvirker forskjellen mellom dag- og nattetemperatur. Her fra brannen i Ljusdal i Sverige i 2018.
Les også

Overrasket over eget temperatur-funn: − Kan påvirke hjertefrekvens og blodtrykk

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.