Det nye skybaserte Connected Safety-systemet gjør det mulig for tilkoblede Volvo-lastebiler og Volvo-personbiler å sende hverandre sanntidsvarsler om trafikkfarer som for eksempel hindringer i veibanen.
Det nye skybaserte Connected Safety-systemet gjør det mulig for tilkoblede Volvo-lastebiler og Volvo-personbiler å sende hverandre sanntidsvarsler om trafikkfarer som for eksempel hindringer i veibanen. (Foto: Volvo)

Snart kan Volvo lastebiler og personbiler varsle hverandre om trafikkfarer

Volvo Cars og Volvo Trucks deler informasjon mellom sine skytjenester.

Systemet heter Connected Safety, og ble lansert til Volvo personbiler i 2016. Nå er systemet også lansert til konsernets lastebiler, opplyses det i en pressemelding. 

Varsel i god tid

– Nærere samarbeid mellom ulike aktører er en av de viktigste nøklene til forbedret veisikkerhet. Hvis flere kjøretøy får muligheten til å utveksle sanntidsinformasjon om trafikksituasjonen, reduseres faren for ulykker. Med Connected Safety åpner vi døren for fremtiden, og håper flere kjøretøyprodusenter vil følge etter, sier Carl Johan Almqvist, trafikk- og produktsikkerhetssjef hos Volvo Trucks.

Systemet er utviklet for å sende varsler til kjøretøy i nærheten, som er tilkoblet tjenesten, når en sjåfør aktiverer nødblinken.

– Et kjøretøy som står stille i veikanten med dårlig sikt, risikerer å bli påkjørt bakfra, noe som kan få svært alvorlige konsekvenser. Gjennom et varsel som sendes ut i god tid, får alle sjåførene av biler og lastebiler i nærheten den samme muligheten til å redusere farten, justere kjøringen etter trafikksituasjonen og unngå en kollisjon, forklarer Almquist. 

Flere funksjoner i fremtiden

– Ettersom teknologien stadig blir bedre og flere kjøretøy tilknyttes systemet, blir sanntidsinformasjon et viktig komplement til de ulike sikkerhets- og sjåførstøttesystemene som dagens lastebiler er utstyrt med. Connected Safety utgjør starten på en ny fase i arbeidet for å promotere trygg kjøring og forhindre ulykker, sier Emanuele Piga som er direktør for kundeløsninger og utvikling av nye tjenester i Volvo Trucks.

Fakta: 

  • Slik fungerer Connected Safety: Når varsellysene aktiveres, sender lastebilen etsignal via sjåførens Internett-tilkoblede mobiltelefon til Volvo Trucks' skytjeneste. Derfra videresendes informasjon til den tilsvarende tjenesten hos Volvo Cars. Et varsel sendes deretter ut til alle tilkoblede personbiler og lastebiler som nærmer seg kjøretøyet med de aktiverte varsellysene.
  • Systemet blir tilgjengelig i Sverige og Norge i løpet av 2018. Connected Safety kan brukes i VolvoFH16-, Volvo FH-, Volvo FM- og Volvo FMX-modeller somer utstyrt med Volvo Trucks' integrerte system for tjenester og infotainment, avhengig av lastebilens spesifikasjoner og valg av tjenester.
  • Volvo Cars tilbyr Connected Safety i alle nye modeller av Volvo V60, Volvo XC60, VolvoXC90, Volvo XC40, Volvo S90 og Volvo V90.
  • Ekstra sikkerhetssystemer for ulykkesbeskyttelse for Volvo-lastebiler: Adaptiv konstantfartholder: en aktiv konstantfartholder som hjelper sjåføren å opprettholde en forhåndsinnstilt tidsavstand til kjøretøyet foran. Kollisjonsvarsler med full autobrems: utviklet for å varsle sjåføren om faren for kollisjon med kjøretøyet foran, og for å aktivere bremsene om nødvendig. Sjåførvarselassistent:varsler sjåføren om å ta en pause dersom systemet oppdager tegn på uoppmerksomhet.
  • (Kilde: Volvo)
 

Forsiden akkurat nå