En av Engcons nye markvibratorer: PC3500
En av Engcons nye markvibratorer: PC3500 (Foto: Engcon)

Lanserer ny serie med markvibratorer for gravemaskin

Skal gjøre gravemaskinene sikrere og mer effektive.

Tiltrotatorprodusenten Engcon lanserer i år en helt nyutviklet serie markvibratorer med lavt gjennomstrømningsbehov som kan drives via en tiltrotator. Dette vil ifølge produsenten øke bruksområdet betraktelig og gjøre gravemaskinene enda sikrere og mer effektive.

Det forteller Engcon i en pressemelding.

Engcon har siden slutten av 90-tallet produsert markvibratorer for gravemaskiner, men problemet har tidligere vært at de har krevd en så pass høy hydraulikkgjennomstrømning at man ikke har kunnet koble dem direkte til ekstrauttaket på tiltrotatoren. Dette har gjort at man ikke har kunnet rotere markvibratorene fritt. Nå har firmaet løst dette problemet med en helt nyutviklet serie markvibratorer med lavt gjennomstrømningsbehov, heter det i meldingen.

– Vi vet at kombinasjonen markvibrator og gravemaskin er ideell da det forbedrer arbeidsmiljøet til de som ellers går og styrer markvibratorene nede i grøfter av forskjellig slag, sier Johan Johansson, konstruktør og prosjektleder for den nye markvibratorserien.

Øker sikkerheten

Johan Johansson sier at det dreier seg om tre modeller: PC3500, PC6000 og PC9500, der modellnavnet betyr ”Plate Compactor” og angir hvilken pakkekraft i kg markvibratoren har.

– En annen stor fordel med markvibrator på en gravemaskin er at sikkerheten for bakkearbeiderne øker betraktelig. For eksempel ved pakking nede i dype grøfter er det stor fare for at vibrasjonene fra markvibratoren får grøftekantene til å rase ned og begrave personen under tunge jordmasser, sier Johan Johansson.

I tillegg til redusert fare for personskade og bedre arbeidsmiljø, kan Engcons markvibratorer brukes til å pakke hellinger der tradisjonell markvibrering med rullekomprimatorer eller håndmanøvrerte markvibratorer ikke er mulig. Det kan være alt fra vanlige veikanter til pakking rundt brostøtter, erosjonsbeskyttelser rundt vassdrag m.m.

Forsiden akkurat nå