Liten endring i skredaktiviteten i sommermånedene

Etter noen større hendelser denne sommeren har seksjon for geofag, drift og vedlikehold i Statens vegvesen sett nærmere på statistikken, både særskilt for juli måned og for hele året. Konklusjonen er at det har vært minimale endringer de siste årene.

Raset som i begynnelsen av september traff et hus i Valsøyfjorden i Heim kommune i Trøndelag, tok ett menneskeliv.
Raset som i begynnelsen av september traff et hus i Valsøyfjorden i Heim kommune i Trøndelag, tok ett menneskeliv. Foto: Emilie Sørsdal / NTB
Av Thor Søndenaa
20. sep. 2022 - 14:01

Et ferskt notat fra Statens vegvesen gir en oversikt over skredaktiviteten – steinskred, jordskred og flomskred i juli måned for årene 2015 – 2022. Det overraskende er at tendensen viser minimale endringer i perioden.

Samtidig presiseres det i konklusjonen at noen av hendelsene har vært krevende å håndtere. Flere har ført til stor medieinteresse. Her nevnes steinskred på rv 13 ved Skredene på Vikafjellet, rv 13 ved Oaldskor i Ullensvang og E6 ved Skibotn i Storfjord der flere etterskred har ført til gjentatte stengninger.

Undersøkelsen har også tatt for seg totalen på årsbasis for 2001 – 2022. Konklusjonene også der er at man ikke ser noen markert økning de siste årene.

Notatet er skrevet at Tore Humstad med bistand fra Knut Inge Orset og Dag Theodor Andreassen.

Små endringer i perioden 2001 - 2022

Dersom man ser hele landet og hele året under ett, finner man ingen markert økning for de siste årene (se figur).

 - Snittet for 2020- og 2010-tallet ligger riktignok ca. 30% over 2000-tallet, men dette henger trolig sammen med økt innsats for registrering av hendelser. Dessuten er det rimelig å anta at skredsikring som er utført de siste 20 årene har forhindret en god del hendelser, heter det.

 
 

Tall for juli måned de siste 7 årene

Likeledes gir statistikken for juli måned de siste 7 årene ingen indikasjon på vesentlig økning i 2022 med forbehold om at der kan være et etterslep i registreringene, og at tallene bare gjelder juli måned. Tall for juni og august er ikke undersøkt.

 

 
 

Det konkluderes også med at det finnes flere metoder for å overvåke en fjellside før, under og etter skred. Til nå har Vegvesenet prioritert skredovervåking i form av faste installasjoner på kjente skredpunkt.

Tiden bør likevel være moden for å operasjonalisere overvåking ved akutte hendelser – enten gjennom nye prosjekter eller pågående FoU-prosjekter, oppsummerer rapporten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.