Med kapasitet på 600 liter og med elektrisk oppvarming, er den pickup-baserte limsprøyten både fleksibel og miljøvennlig.
Med kapasitet på 600 liter og med elektrisk oppvarming, er den pickup-baserte limsprøyten både fleksibel og miljøvennlig.

Limsprøyter på pickup overtar for traktoren

Løsningen er både mer fleksibel og mer miljøvennlig, forteller Hans Marius Johnsen i SS Automation, som allerede denne sesongen har levert to komplette versjoner til det norske markedet.

Løsningen heter Pick & Spray, og produseres av Secmair, som er en del av Fayat-gruppen og blant de fremste i Europa innen produksjon av utstyr for asfaltbransjen.

Det er deres norske representant SS Automation som har levert de to pickup-monterte limsprøytene denne sommeren, til henholdsvis Lerang Asfalt og Velde Asfalt, begge tilhørende i Rogaland.

Les også

En mer høymobil løsning

Tanken på picupen kan romme opptil 600 liter bitumenemulsjon.

– Hele konseptet går ut på å bytte ut gamle traktorer som må fraktes til arbeidsplassen med lastebil, med en mer høymobil løsning der en elektrisk oppvarmet limsprøyte på opptil 600 liter er montert på en pickup, forklarer Hans Marius Johnsen.

Tradisjonelt fyres de traktormonterte limsprøytene med gass eller diesel, og særlig på oppdrag i bystrøk og nær bebyggelse representerer disse en forurensningskilde som man i dag ut fra et miljøperspektiv ønsker å få bort.

Les også

Plugges i stikkontakten hjemme

Utstyret produseres av Semmair, som er en del av Fayat group.

– Limutstyret Pick & Spray er lagd for å kunne oppbevare varm lim i opptil 12 timer på sommeren, eller åtte timer vinterstid. Poenget med limutstyret er at man kan plugge den rett i veggen hjemme eller på verkstedet for natten. Da er limet varmt neste morgenen, med en temperatur på opptil 80 grader, forklarer Hans Marius Johnsen.

Utstyret leveres dessuten med automatisk oppvarming, overfyllingsvern og hastighetsstyring på limpumpa. På versjonen som er levert til Lerang Asfalt ble det også levert et eget betjeningspanel, hvor det logges hvor mye lim som brukes på den enkelte jobb og hver kunde.

Les også

Fornøyde kunder

FAKTA: Derfor limer man asfalten

Liming, eller klebing, gjøres når man skal legge nytt asfaltlag oppå gammel asfalt. Dette limet, som er en emulsjon laget av bitumen, påføres for å klebe de to asfaltlagene til hverandre. Dårlig liming kan gjøre at det nyeste asfaltlaget løsner fra det gamle, og hele flak kan bli borte fra vegbanen.

Til å påføre dette limet, har det fram til å dag vært mest vanlig å bruke sprøyter montert på traktor.

Mikael Haug Søen, som jobber for Veldes asfaltvirksomhet i Bergen, sier at dette er en optimal løsning  med tanke på mobilitet og effektivitet.

– Mobiliteten blir svært høy med denne kombinasjonen. Man kan for eksempel kjøre fra Bergen til Trøndelag for å lime samme dag. Fra et miljøaspekt er dette en superløsning, sier han.

Eier av Lerang asfalt, Tore Lerang, sier at dysene sprer godt og de får et fint resultat.

– Bilen har åpnet et nytt marked for oss, og vi har sprøytet mellom 13.000 og 15 000 liter siden juli. Pickup-løsningen er veldig effektiv og vi kommer oss fort rundt til kundene. Det betyr at kapasiteten innen liming hos oss nå er blitt så stor, at vi leier oss ut til andre aktører for rene limjobber, forteller Tore Lerang.

Limsprøyta betjenes fra førersetet, hvor man også kan hente ut logg over hver enkelt jobb med opplyser om medgått lim etc.

Forsiden akkurat nå