Telenor Arena var fylt av fiffige tekniske løsninger under Kommunalteknikk 2016. (Bilde: Bjørn Olav Amundsen)
Østfold-firmaet Ara Maskin stilte med italienske redskapsbærere som er splitter nye på det norske markedet. Det er multifunksjonsmaskiner av kjent type med tilgang på 60-70 frontmonterte verktøy. - Det spesielle med dette fabrikatet er blant annet at maskinen har tre oljepumper, en for hjuldrift, en for lastearm og en for redskap. Så hydraulisk kapasitet er det nok av, sier Tor Solberg i Ara Maskin.
Firmaet Arstec har serien Bitumix som består av forskjellige mørtler og den kalde reparasjonsasfalten Wetrep som vi ser på bildet. Til forskjell fra vanlig kald asfalt så herder den av fuktighet. Fv. Maciej Pilawski, sjef for bedriftens polske datterselskap, og Are Kirkeli Strand.
Holms viste fram den nye Dustbuster, en støvfri feiemaskin som bruker vanntåke for å binde støvet. Vanntanken rommer 270 liter, og den mengden skal vare lenge.
Kärcher stilte med en ny serie batteridrevne og stillegående redskaper – blåser (som Kärchers Carl Fredrik Lundiin her viser fram), motorsag og kantklipper, blant annet. Alle drives av samme batteri, som fås i flere størrelser. Feiemaskinen bak til venstre er den nye NC 130, som byr på bedre førermiljø enn forgjengerne.
Trondheimsfiramet Safezone driver med litt av hvert, og er nå blant annet i gang med et forsøksprosjekt i Østerdalen som kan redusere viltpåkjørsler. Det dreier seg om skilt og blinkende lys som slår seg på i perioder hvor viltfaren er størst. Prosjektet er i samarbeid med Vegvesenet, og firmaet er også involvert i andre varslingsløsninger for vilt, ifølge Ole Erik Raad.
Ikke alle synes det er like moro med kjemikalier lenger, og firmaet Heatweed leverer en løsning som bekjemper ugras med kokende vann. En kostnadseffektiv og miljøvennlig metode, ifølge eier Johan Rud. Firmaet har solgt 500 eksemplarer av basismaskinen (i bakgrunnen) de siste tre årene.
Knut Geelmuyden i Akutt Utleie slår et slag for glassblåsing i stedet for sandblåsing. Glass er i sammenhengen et renere, resirkulert materiale som gir mindre støv og er mye hyggeligere mot overflaten som skal renses. Her ser vi en type av glassblåsemaskinen han leier ut.

Kommunalteknikk 2016:

Lavere besøk - men god stemning

-Besøkstallene blir nok lavere enn de 5000 som kom i 2013, tror prosjektleder Torbjørn Vinje.

Messen ble arrangert 19.-21. April, og er et samarbeid mellom KS og Norsk Kommunalteknisk Forening.

- Men besøket er jevnere enn det pleier. Ifølge utstillerne er det kvalitet på de besøkende. De treffer de rette kundene, sier Vinje, som også fremhever en seminardel som er mye større enn den har vært.

Forsiden akkurat nå