PROSJEKTERING

Lanserer ny digital verktøykasse for at planleggere skal avverge skred

Ekstremvær med økte nedbørsmengder utfordrer ingeniører og planleggere.

Disse skredvollene er bygget for å beskytte Loen Skylift.
Disse skredvollene er bygget for å beskytte Loen Skylift. Foto: NGI
5. nov. 2018 - 13:14

Nå får de for første gang et lavterskeltilbud som kan hjelpe dem å velge tiltak, melder NGI.

Et web-basert verktøy kalt LaRiMiT gjør det enkelt å skaffe seg oversikt over hva som kan gjøres for å avverge skred, med hovedfokus på vannutløste skred.

Det nye verktøyet lanseres på et seminar i regi av SFI-prosjektet Klima 2050 på NGI tirsdag 6. november.

For bruk både på kommunalt og nasjonalt nivå

Alle som jobber med arealplanlegging og samfunnssikkerhet tilhører målgruppen. Planleggere på kommunalt og nasjonalt nivå har allerede vist stor interesse for LaRiMiT.

– Med dette programmet kan man legge inn nøkkelinformasjon om det aktuelle området og beskrive problemet. Så lager LaRiMiT en oversikt over egnede tiltak og metoder i prioritert rekkefølge, forteller Bjørn Kalsnes som er fagansvarlig for risiko og klimabelastning på NGI, og ansvarlig for utviklingen av LaRiMiT for Klima 2050.

Oversikt over mulige metoder

I dag ligger om lag 60 ulike tiltak og metoder inne i verktøykassa. Tiltak som kan hindre utløsning av skred utgjør det store flertallet.

Men LaRiMiT inneholder også en rekke tiltak som kan settes i verk for å minske skadeomfanget hvis nedbør eller flom fører til løsmasseskred.

– Du får en god oversikt over hva som finnes av mulige metoder, med vekting av hver enkelt. De mest relevante tiltakene kommer opp i en liste. Dermed får du det du trenger for å gå i gang med detaljplanleggingen, sier Bjørn Kalsnes. 

Målgruppen for LaRiMiT er i første rekke kommunalt ansatte, rådgivende ingeniører og planlegger i etater og direktorater, som eksempelvis NVE, Statens vegvesen og Bane Nor.

Noe basiskunnskap om skred er nødvendig, men man trenger ikke være skredekspert.

LES OGSÅ: Vaktmesterkompaniet kjøper 20 Fergusoner til snøbrøyting

LES OGSÅ: Nye rekorder hos engelske JCB: produserer 500 maskiner hver dag

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.