KS reagerer: Staten vil ikke dekke alle stillingene i fylkenes nye veiadministrasjoner

Fylkeskommunene skal kun få penger for de ansatte som faktisk flytter over fra Statens vegvesen til fylkeskommunene, slår regjeringen fast.

Styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen, mener det blir en vanskelig start for de nye fylkeskommunene.
Styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen, mener det blir en vanskelig start for de nye fylkeskommunene. Foto: KS
NTB/Jarle Skoglund
14. mai 2019 - 14:41

I Kommuneproposisjonen for 2020 som ble lagt fram i dag, kommer det nye signaler fra regjeringen at når det gjelder en av de største oppgaveoverføringene fra staten til fylkeskommunene, administrasjonen av fylkesveiene. 

Nå slås det fast at fylkeskommunene kun skal få penger for de ansatte som faktisk flytter over fra Statens vegvesen til fylkeskommunene, ikke for de årsverkene som i dag står for denne adminstrasjonen hos Statens vegvesen.

– Dette kan medføre en betydelig underfinansiering av reformen, og er etter vår oppfatning ikke i tråd med prinsippene for overføring av oppgaver mellom forvaltningsnivåene, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.

Skaper usikkerhet

Hun har også merket seg at regjeringen antyder at overføringen vil kunne bli utsatt. I proposisjonen heter det at Samferdselsdepartementet vil komme med forslag til overføring av midler i statsbudsjettet for neste år, «gitt at overføringen kan skje fra 2020».

– At regjeringen formulerer seg slik, medfører en betydelig usikkerhet både for fylkeskommunene og berørte ansatte.

Hun peker på at regjeringen flere år på rad har redusert overføringene til regional utvikling, samtidig som regjeringen i innledningen til kommuneproposisjonen slår fast at fylkeskommunenes rolle som regional utviklingsaktør styrkes som følge av regionreformen.

– Regjeringen og Stortinget vet at det ikke er nok å vedta en reform, det må faktisk penger til, sier Gunn Marit Helgesen.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.