TUNNELER

Kraftig kostnadssprekk for Tromsøtunnelene

Fylkesrådet i Troms og Finnmark fylkeskommune har i innstilling til fylkestinget å øke rammen til prosjektet Tromsøtunnelene fra 745 millioner til 1045 millioner kroner.

Fylkesrådsleder Kristina Torbergsen (Ap) er glad for at et samlet fylkesråd er enig om at Tromstunnelene må oppgraderes til tross for kostnadsøkningen.
Fylkesrådsleder Kristina Torbergsen (Ap) er glad for at et samlet fylkesråd er enig om at Tromstunnelene må oppgraderes til tross for kostnadsøkningen. Foto: TFFK
31. jan. 2023 - 15:22

Saken skal behandles endelig på et ekstraordinært fylkesting tirsdag 14. februar, heter det i en presemelding.

– Tunnelsystemet på Tromsøya er hovedpulsåren i Nord-Norges største by, og vi er avhengige av at det fungerer godt, sier fylkesrådsleder Kristina Torbergsen (Ap). Vi er glade for at et samlet fylkesråd er enig i at denne oppgraderingen må prioriteres til tross for kostnadsøkningen.

Les også

Les også: Laveste tilbud på Tromsøtunnelene: 741 mill

Ihht Tunnelsikkerhetsforskriften

Tromsøtunellene tilfredsstiller ikke i dag nasjonale sikkerhetskrav. Det er derfor laget en tiltakspakke for å oppgradere tunnelene. 

Oppgradering av Tromsøtunnelene settes i gang 6. mars 2023, og i første fase stenges Breivika-, Hansjordnes- og Mellomtunnelen.

Kraftig prisvekst

De økte kostnadene på oppgraderingsprosjektet skyldes globale prisutviklingsforhold som ikke forventes å være forbigående.

Kostnadsøkningen er i hovedsak knyttet til elektro og særlig elektrokomponenter. I tillegg har det vært en stor prisøkning på innsatsfaktorer som sprengstoff, stål, betong og oljerelaterte produkter.

– Vi opplever nå en kraftig prisøkning, ikke bare innenfor bygg og anlegg, men på de fleste områder i samfunnet, fortsetter fylkesrådsleder Kristina Torbergsen (Ap). Fylkesrådet er bekymret for kostnadsøkningene i samfunnet, herunder konsekvenser for investeringstakten i vår region.

Les også

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.