Produksjonskapasitet på verket på 800 000 tonn/år ble nedskalert til en produksjonskapasitet på 200 000 tonn/år som var nok til å dekke etterspørselen i Orkanger i denne omgang.
Knuseverket ble kjørt med båt fra finland til Orkanger.
Steinen som produseres på Gjølme pukkverk er sertifisert for asfalt- og betongproduskjon,

Knusekjempe i drift i Orkanger

NCCs nye knuseverk på Gjølme pukkverk i Orkanger er nå satt i drift. Med en kapasitet på 200 000 tonn/år, skal det nye knuseverket dekke inn den økte etterspørselen etter steinmaterialer som NCC opplever i distriktet.

Et voksende marked for NCC innen steinmaterialer i Trøndelag krevde økt produksjonskapasitet på Gjølme pukkverk i Orkanger. Etter en vurdering av ulike leverandører falt valget på NCCs egne kolleger i Finland. NCC i Finland informerte kollegene i Norge at de hadde et knuseverk som ikke lenger var i drift. Etter en kort inspeksjonsrunde i Finland, ble det finske knuseverket demontert og sendt til Trøndelag.

– Det er et stort behov i markedet her i Orkanger og den økte kapasiteten det nye knuseverket tilfører er kjærkommen. NCC sine egne selskaper og underleverandører, samt lokale entreprenører og aktører i betongmarkedet i distriktet vil dra nytte av den økte kapasiteten her på Gjølme pukkverk, sier Christian Loiro, avdelingsleder i NCC.

 

Fire dager på båt fra Helsinki til Orkanger

Det finske anlegget som hadde en produksjonskapasitet på 800 000 tonn/år ble nedskalert til en produksjonskapasitet på 200 000 tonn/år som var nok til å dekke etterspørselen i Orkanger i denne omgang. Det omfattende monteringsarbeidet startet i januar og det var først i forrige uke at anlegget startet produksjonen. En innkjøringsfase gjenstår før anlegget når optimal produksjonskapasitet. 

Tapani Nikkilä fra NCC i Finland ble med på reisen over til Norge for å bistå i montering og innkjøring i Orkanger i tillegg til å bidra med rask og effektiv oppretting av innkjøringsproblemer som måtte dukke opp. Nikkilä har siden februar i år hatt sin adresse i Orkanger og blir værende til mars.

– Vi har klart å opprettholde en bra produksjon og et godt salg til tross for mye tid og krefter som har gått med i planlegging, flytting, montering og innkjøring av det nye verket. Jeg ønsker å gi en stor takk til alle våre kunder som har holdt ut i den til dels kaotiske tiden, sier Loiro.

 

Flyttingen har gått smertefritt

– Det er mye takket være Tapani Nikkilä og Bjørn Berg, som har vært dyktig på planlegging, tegning, prosesstyring og montering, at flyttingen og monteringen av knuseverket har gått så smerte- og skadefritt. Dette i tillegg til gode underleverandører som Caverion og Hiltula, tilføyer Loiro.

I tillegg til Gjølme pukkverk har NCC rettigheter til flere steinbrudd og grusforekomster i Orkdal. Blant annet gjelder dette Svinsås steinbrudd med jaspis-stein. I Gjølme pukkverk utvinnes en hornblende-gneis med densitet 2,81 tonn/m3. Bruksområdene for steinen, som er sertifisert for asfalt- og betongproduskjon, er blant annet til veibygging og som asfalt og betongtilslag. Jaspis fra Svinsås steinbrudd i Meldal kommune er en meget slitesterk bergart. Densiteten på jaspis er 2,76 tonn/m3. Jaspis er et aggregat av silisiumoksyd-partikler, altså kjemisk sett kvarts. Den spesielle rødfargen skyldes spor av jernoksyd. Jaspis kan sammenlignes med flint som også er et silisiumoksyd-partikkel-aggregat.

 

Forsiden akkurat nå