NYHETER

Kåret til Skottlands fremste ingeniørverk

Den ble bygget i 1890, men er fortsatt Skottlands stolteste byggverk.

27. okt. 2015 - 08:48

Fakta om The Forth Bridge

Brua Forth er en fritt frambyggbru for jernbane, over elven Forth i fjorden Firth of Forth, Skottland. Den ble bygget i perioden 1882 til 1890, etter tegninger av arkitektene John Fowler og Benjamin Baker.(Wikipedia)

  • Sted: over fjorden Forth ved Edinburgh
  • Tårnhøyder: 110 m
  • Samlet lengde: 2 529 m
  • Åpnet: 4. mars 1890
  • Klaring under: 46 m

Forth Bridge er blitt kåret til Skottlands stolteste eksempel på god ingeniørkunst. En fersk meningsmåling utført av Low Carbon Infrastruktur pekte ut den 125 år gamle jernbanebrua til fortsatt å være det stolteste skotske ingeniørbyggverket.  Brua, som nylig tok plass på Unescos verdensarvliste, fikk nesten  halvparten av stemmene (49 prosent) i undersøkelsen, slo dermed ut kjente landemerker som Glasgow Subway, Falkirk Wheel og Glenfinnan Viaduct.

 

Satte ny standard

Forth Bridge satte en ny standard i moderne jernbaneteknikk da den sto ferdig i 1890. Som verdens første store stålstruktur og lengste fritt frambygg-bru, har det ikoniske landemerket klart tidens tann godt. Den er 2,5 km lang med to hovedspenn, hvert på 251 meter, og er 100,6 meter høy. 

Brua var også den lengste fritt frambygg-brua i verden til Quebec-brua åpnet i 1917.

Brua har gjennomgått en omfattende restaurering i nyere tid, men er fortsatt en ekte stolthet for ingeniører, og ble anerkjent av UNESCO for sin kulturelle og vitenskapelige betydning i juli 2015.

 

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.