KA Aurstad forundret over millionbot

KA Aurstad forundret over millionbot

Politiet har ilagt maskinentreprenør KA Aurstad i Ørsta en bot på 1 million kroner etter en dødsuylykke på Dalsfjordsambandet i Sogn og Fjordane i januar i fjor.

  • Nyheter

I tillegg er bedriften pålagt å betale 100.000 kroner i erstatning til hver av foreldrene til den 25 år gamle dumperføreren  fra Ørsta som omkom i ulykken.

Statens vegvesen som byggherre er ilagt 500.000 kroner i bot som en følge av den samme ulykken. Bøtene er, ifølge politiet, gitt i samråd med Arbeidstilsynet.

 

-HMS-svikt

Ifølge politiadvokat Jørn Lasse Refsnes er det mangel på oppfølgingen av HMS-planen på en snuplass på anlegget som ligger til grunn for den høye boten. Politiet mener at snuplassen var for dårlig sikret. Den 25 år gamle dumperføreren omkom da dumperen han kjørte havnet i sjøen.

Styreleder, gründer og eier i entreprenørbedriften KA Aurstad, Kjell Arne Aurstad, sier i en kommentar til Våre Veger at bedriften har bedt om å få papirene for å kunne vurdere grunnlaget for boten best mulig. De har også fått utsatt svarfrist.

-Vi synes det er merkelig at vi får en bot nå i en sak som Arbeidstilsynet la bort for ett år siden uten merknad. Dette fikk vi brev om fra Arbeidstilsynet.

-Det er ingen selvfølge at dere vil betale?

-Nei, det er ikke det. Dersom vi betaler, er det av hensyn til de pårørende. Dette er et lite samfunn. Ulykken har berørt alle. Men i sak er vi helt uenige med politiet, sier Aurstad.

 

Stor interesse

Han er selv nestleder i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) og sier at saken har vakt stor oppmerksomhet i bransjen.

-Slik vi har forstått det er det manglende sikring på et anleggsområde som ligger til grunn for boten. Men hvor godt kan det sikres når et anlegg er i gang? Skal det sikres for alle eventualiteter med en 100-tonns dumper, blir det en annen måte å bygge veg på i Norge. Så lenge det er et anleggsområde og bygging pågår vil det nesten være en umulighet å sikre seg mot absolutt alt som kan skje, mener Aurstad.

KA Aurstad var underentreprenør på Dalsfjordsambandet. Det var ikke vitner til ulykken. Politiet har lagt til grunn at dumperen kom for langt ut på kanten da den skulle snu og at dette var årsak til ulykken.

 

 

Forsiden akkurat nå