NYHETER

Jusseksperter: Navarsete brøt ikke loven

Sp-leder Liv Signe Navarsete var ikke i nærheten av å bryte loven da hun forsøkte å påvirke veibyggingen i hjemkommunen. Det mener jussprofessorene Eivind Smith og Jan Frithjof Bernt.

Sp-leder Liv Signe Navarsete har fått kritikk etter at tunnelsaken ble kjent. Men hun brøt ikke loven, mener to jussprofessorer med habilitet som spesialfelt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Sp-leder Liv Signe Navarsete har fått kritikk etter at tunnelsaken ble kjent. Men hun brøt ikke loven, mener to jussprofessorer med habilitet som spesialfelt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Bilde: Larsen, Håkon Mosvold
9. jan. 2014 - 10:32

Oslo (NTB-Alexander Vestrum): De to sier til Klassekampen at det er helt unødvendig at saken kommer opp for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, slik Frp, Høyre og Venstre har varslet.

– Inhabilitetsproblematikken kommer overhodet ikke inn, fordi hun ikke opptrådte som statsråd, men som vanlig politiker i en sak utenfor hennes eget ansvarsområde, klart nok ut fra et lokalpolitisk engasjement, sier Jan Frithjof Bernt, som er professor ved Universitetet i Bergen.

 

– En ikke-sak

– Jeg ser ikke noe lovstridig i dette, og det ligner veldig på en ikke-sak, sier Eivind Smith, professor ved Universitetet i Oslo.

Samferdselsdepartementet og Statens vegvesen ønsket at den nye traseen på europavei 16 gjennom Lærdal skulle legges som vei, en vei som ville kommet til å gå 300 meter unna huset til Navarsete.

En uke før den rødgrønne regjeringen gikk av tok Navarsete kontakt med miljøvernminister Bård Vegar Solhjell med ønske om å legge veien i tunnel. Solhjell behandlet saken som en innsigelsessak og avgjorde at veien skal legges i tunnel. Dette ga ifølge NRK en ekstraregning på 400 millioner kroner.

 

Kompromissforslag

Daværende samferdselsminister, Navarsetes partikollega Marit Arnstad, gikk inn for en kortere tunnel, skriver VG og Dagens Næringsliv torsdag.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

– Et fornuftig kompromiss. En kort tunnel er en god mellomløsning. Framstillingen om at den endelige avgjørelsen kom stikk i strid med fagetatenes anbefaling er gal, sier Arnstad til Dagens Næringsliv.

Navarsete uttalte onsdag til NTB at hun gjerne forklarer seg om saken.

– Dersom det blir aktuelt, er jeg selvsagt beredt til å forklare meg for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Der skal jeg gjøre greie for hvordan politikere best kan følge opp lokale vedtak, sa Sp-lederen. (©NTB)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.