Store mengder snø på Trollstigvegen likie før åpningen. På toppen var det mer enn seks meter snø. (Bilde: Kjell Herskedal)
Daviud Grøvdal fra Statens vegvesen (til høyre) i samtale med ryddemannskapene fra Mesta på Trollstigvegen, Ivar Arne Aarseth, John Birger Bruaset og Geir Skoglund. (Bilde: Kjell Herskedal)

Juni-åpning for høyfjellsvegene

  • Nyheter

For Trollstigvegen ble det halvannen uke senere åpning enn normalt. Først 1. juni kunne de første turistene kjøre over fjellet, etter at en stor snøfonn var blitt sprengt bort. Seks meter snø på toppen og stor rasfare gjorde det umulig å åpne vegen som planlagt 23. mai. En må tilbake til 1997 for å finne tilsvarende snømengder i fjellet.

I slutten av mai hadde Mesta brøytet seg gjennom fra Åndalsnes-siden til Valldal-siden av Trollstigvegen. Avdelingsingeniør Per Brandli sier at så lenge det ligger store snømengder i fjellet, vil det være rasfare i enkelte områder. Vegvesenet vil være særlig på vakt ved plutselig temperaturøkning og ved nedbør.

Minimal snøsmelting

David Grøvdal, som har ryddet snø i Trollstigen i 30 år, har nå gått av med pensjon. Men han var på plass denne våren også, og kunne fastslå at snøsmeltingen hadde vært minimal helt i slutten av mai. Derimot var det kommet en god del nysnø. Snøen på toppen av Trollstigen vil nok ligge gjennom det meste av sommeren, og være en ekstra attrasjon for langveisfarende bil- og bussturister.

Også vegen fram til Stryn sommerskisenter og Geirangervegen har mye snø. For vegen til sommerskisenteret var det snakk om så mye som ti meter.

Forsiden akkurat nå