Arbeidere ved JCB-fabrikken i Staffordshire i England har produsert de første 50 av en helektrisk minigraver.
Arbeidere ved JCB-fabrikken i Staffordshire i England har produsert de første 50 av en helektrisk minigraver. (Foto: JCB)

Elektrifisering av anleggsbransjen

JCB har levert sine første 50 helelektriske minigravere

Engelske JCB har sin første helelektriske gravemaskin i full serieproduksjon.

Nå triller det små, gule beltegående maskiner ut fra samlebåndet på JCB-fabrikken i Staffordshire.

De femti første maskinene er allerede på vei ut til kunder både i Europa og Nord-Amerika, forteller produsenten i en pressemelding.

JCB anslår at servicekostnadene reduseres med 70 prosent på deres elektriske minigraver, sammenlignet med en tilsvarende dieselmaskin. Foto: JCB

Modellen det er snakk om heter 19C-1E, en 1,9 tonns minigraver som med det siste innen batteriteknologi er en stillegående maskin, som gir null i klimautslipp. JCB slår fast at driftskontnadene med elektrisitet halveres sammenlignet med diesel, samtidig som servicekostnadene reduseres med hele 70 prosent.

Ifølge JCB kan minigraveren fullades fra null i løpet av to timer.

Maskinen er beregnet for de som har mindre graveoppdrag innomhus, samt i byområder der man setter krav til mindre reduserte utslipp og støy. Men maskinene brukes også i fabrikker og i tunneler, hvor reduserte utslipp av dieselrøyk er ønsket.

Maskinen har vært på testing og utprøving hos mange kunder før den ble satt i serieproduksjon, og JCBs innovasjonssjef Tim Burnhope sier at det er et historisk øyeblikk for JCB å gå i full produksjon med bransjens første helelektriske minigraver.

Forsiden akkurat nå