×
Annonse fra TUM Studio for
Statens Vegvesen på en befaring av den intelligente veien E8 i Skibotndalen. Foto: Statens Vegvesen
Statens Vegvesen på en befaring av den intelligente veien E8 i Skibotndalen. Foto: Statens Vegvesen (Bilde: Statens Vegvesen)

Veien som kan endre veibransjen


  • TUM Studio Dette er en annonse. Journalistene i Veier24.no er ikke involvert i produksjonen.

Visste du at det…

… hver dag jobbes med å lage tryggere og mer miljøvennlige løsninger innen vei og transport? Hva om vi fortalte deg at mange av løsningene for nettopp disse utfordringene allerede er under utvikling, og det hjemme i lille Norge.

Disse løsningene kan revolusjonere vei- og transportnæringen, likevel er det få som har hørt om dem.

Langs E8 Skibotndalen er det nå montert utstyr som gjør veien mer intelligent. Foto: Statens Vegvesen.

På rett teknologisk vei

For første gang i Norge ble det denne sommeren testet seriekoblede vogntog, såkalt platooning, der flere vogntog er koblet til en ledervogn ved hjelp av avansert radar- og kamerateknologi. Det gir umiddelbare miljøgevinster, og på sikt trenger man kun fører i ledervognen.

Platooning er ikke nytt, og heller ikke norsk, men det er anledningen for testen: Feiringen av den nye, intelligente veien E8 i Skibotndalen, som er Statens Vegvesens pilotprosjekt kalt Borealis.

Intelligent hele veien fra Skibotn til Kilpisjärvi

Illustrasjon på hvordan ITS-teknologien gir fullt samspill i trafikken.

Med sine krevende vinterforhold og en stor andel tungtrafikk, er det ikke tilfeldig at veistrekningen fra Skibotn til Kilpisjärvi er valgt ut som pilot for å utvikle og teste et intelligent transportsystem (ITS). Veien har nemlig stor samfunnsøkonomisk betydning for Norge.

Sanntidsinformasjon om vær, føreforhold, trafikkuhell, informasjon om kjøretøyets bremser og varsler om hinder i veibanen, er alle eksempler på ulike ITS-løsninger som gir en intelligent vei. ITS-teknologi er løsningen for å gi trafikanter og transportører en tryggere, mer effektiv og miljøvennlig ferdsel. Det er løsningen for de som drifter og vedlikeholder veiene, så de enklere kan sette inn riktige tiltak heller tidlig enn for sent.

Bilene våre vil snakke med hverandre eller til veibanen, veibanen vil snakke til bilene våre, og alt dette kan snart være dagligdags for enhver nordmann. Men vet du hva som egentlig skjer når bilen din snakker med bilen foran deg, eller hvordan bilen din vet at veien er tørr, våt eller isete?

Smarte veger konferansen 27. september 2018, tar vi ingenting for gitt! Du får svar på spørsmål du ikke ante du hadde, og kunnskap du ikke visste du trengte.  

Nei, biler kan fortsatt ikke fly

På Smarte Veger vil du også få svar på hvordan Oslo, som er utpekt til verdens klimahovedstad i 2019, skal løse de store trafikkutfordringene. Og om hvordan de skal få alle til å dra i samme retning, tross de fremtidige endringene ikke nødvendigvis er til det bedre for absolutt alle. Utfordringene står allerede i kø, også bokstavelig talt, men heller ikke her er løsningene langt bak.  

Du vil også få servert de ferskeste nyhetene fra ITS World Congress 2018, hvor nøkkelpersoner innen morgendagens vei- og transportløsninger har presentert, snakket og diskutert ITS-teknologi i hele 5 dager strekk.

Og nei, biler kan fortsatt ikke fly, men de kan nå gjøre langt kulere ting som vil kunne revolusjonere fremtiden vel så mye. På Smarte veger konferansen får du informasjonen.

På Smarte Veger får du kunnskapen til å forstå fremtiden litt bedre. Velkommen til Gamle Museet i Oslo, den 27. september, for årets Smarte veger.