Per Dan Knutsen, bedre kjent som Kong Kurs, i Grimstad stengte i ren irritasjon hele butikken etter et besøk av en inspektør fra Statens Vegvesen.
Per Dan Knutsen, bedre kjent som Kong Kurs, i Grimstad stengte i ren irritasjon hele butikken etter et besøk av en inspektør fra Statens Vegvesen.

Illsint Vegvesen-inspektør på jakt etter ulovlige skilt - nå beklager Vegvesenet

Han hadde åpenbart ingen god dag på jobben, inspektøren som skulle rydde i reklameskiltskogen i Grimstad sentrum. Utbyttet ble to helsides avisoppslag, en stengt butikk samt opptil flere hoderystende og lett oppgitte handelsdrivende.

– Av hensyn til trafikksikkerheten er det viktig at reklame som settes opp langs offentlige veger, og som er synlig for trafikantene, ikke medfører trafikkfare, heter det bl.a. i informasjon fra Statens vegvesen.

Kamp om kundene

Konkurransen om kundene i Grimstad er som ellers, beintøff. Stadige nyetableringer innen dagligvarehandelen og nærhet til blant annet Sørlandssenteret er utfordrende. Reklamejungelen vokser verre enn løvetann om våren. Og den sprer seg i et faretruende tempo både inn i og ut over gråsonene.

Kommunen tok derfor grep som de har gjort mange ganger før, og skrev brev til de næringsdrivende om at ulovlig oppsatt reklame er fy, fy - og må fjernes.

Ingen herre

På samme tid fikk flere kjøpmenn uventet besøk av en herre. Nåja - det var ikke mye herrefakter over den figuren som kom mer eller mindre brasende inn i forretningene, viftet med et ID-kort som ingen oppfattet og forlangte at reklameskilt skulle vekk på momangen.

Bestemt, streng, illsint – særlig det siste – samt lite villig til dialog, var slik mannen ble skildret av noen av ofrene. Hvor mange han totalt var innom, vites ikke.

Uten vest eller andre kjennetegn var tanken nærliggende at «han der kommer fra kommunen».

Kong Kurs slo tilbake

Grimstads mest profilerte handelsmann, Per Dan Knutsen, bedre kjent som Kong Kurs, rettet flengende kritikk mot kommunen gjennom et helsides intervju med bilde i Agderposten. For sikkerhets skyld forkynte han også samme budskap inne i en helsides annonse i Grimstad Adressetidene.

Deretter stengte han ned sjappa i flere dager i protest (se bilde).

– Fyren røyk jo rett på en stakkars ansatt som sto bak disken i stedet for å kontakte meg som innehaver. Jeg var bare en tur på lageret, freser han.

Trolig hell i uhell for den overivrige skiltjegeren. Knutsen opptrer tidvis som magikeren Perdano, og han har fått større ting enn en skarve inspektør til å fordufte rett foran øynene på folk.

Hvem var han?

 – Vi har via ulike kanaler mottatt flere klager på mannen. Men han er overhodet ikke ansatt i Grimstad kommune, forteller en lett forbauset og forvirret Lars Marius Ytterstad i Teknisk etat. Og han forsikrer at kommunen overhodet ikke er inne i noen jaktmodus.

Ikke kom han fra Mesta, som har vedlikeholdet av fv 420 som går rett gjennom det aktuelle området.

Statens vegvesen kjente seg heller slett ikke igjen.

Her måtte det graves – dypt og lenge. Moderne teknologi lyste omsider opp i mørket. På overvåkningsbilder fra en av de hjemsøkte butikkene fremsto mannen både en face og i profil. Og helt uten uniform.

Avslørt av teknologien

Da måtte Vegvesenet krype til korset og innrømme at – joda – det var nok deres mann som hadde vært ute og brust uten de fjærene han burde hatt på seg.

Seksjonsleder for Trafikksikring og vegforvaltning i Statens vegvesen, Region sør, Anne Grete Tofte, har følgende kommentar til hendelsen:

Det er riktig at vi ved to anledninger i juni og august i år har vært i Grimstaddistriktet og fulgt opp reklame satt ut langs vegene i strid med regelverket. Slike kontroller er en del av vår regelmessige rutevise gjennomgang, men vi har også fått henvendelse direkte fra bransjen selv om problemet.

«Vi kjenner oss imidlertid ikke helt igjen i beskrivelsen av hendelsene slik de gjengis her, men vil beklage at vår utførelse av oppgaven ikke har vært gjort med den profesjonalitet som det skal forventes av oss. Vi har hatt en intern gjennomgang, og har tatt kontakt med og avtalt med Grimstad Min by for å ha en felles gjennomgang av regler og praksis på området med de forretningsdrivende.»

LES OGSÅ: Anbudskaos på E39 Svegatjørn – Rådal

LES OGSÅ: For ti år siden fikk Ingve og en kollega ideen med eget tungbilfelt

Forsiden akkurat nå