«Ikke en eneste kommune har etterspurt miljødokumentasjon. De spør bare etter pris»

Hvor ble det av «Det grønne skiftet» i og for industrien? Det er Kjell Larsen i Pipelife Norge som spør.

Pressede marginer for rørprodusenten Pipelife Norge. Bedriften la ned mye tid og penger på å tilpasse seg miljøkravene i «Det grønne skiftet», men fortsatt etterspørres kun pris i offentlige anbud.
Pressede marginer for rørprodusenten Pipelife Norge. Bedriften la ned mye tid og penger på å tilpasse seg miljøkravene i «Det grønne skiftet», men fortsatt etterspørres kun pris i offentlige anbud. Foto: Kjell Herskedal
Kjell Herskedal
18. feb. 2019 - 05:15

Selskapet, med en drøy milliard i omsetning og tre fabrikker som produserer avanserte rørsystemet til blant annet veger og overvannssystemer, la ned et stort arbeid for å forberede seg på endringene som skulle komme. Vedtaket ble initiert av statsrådene Vidar Helgesen og Monica Mæland i 2016 – og senere enstemmig vedtatt av Stortinget. Dokumenterte miljøfordeler skulle vektes 30 av 100 prosent i offentlige anbud.

Vel to år senere er det bare én ting som etterspørres: Laveste pris!

Adm. dir. Kjell Larsen sier at ikke en eneste kommune har etterspurt Pipelife sin miljødokumentasjon for selskapet og dets produkter.

Ikke fulgt opp

– Vedtaket er ennå ikke ferdig fulgt opp gjennom en veileder fra Direktoratet for forvaltning og ikt (DIFI). Industrien som tilpasset seg Stortingets beslutning la derimot ned mye tid og penger i å kunne møte miljøkravene. Det gjorde også vi. Offentlige innkjøpere trenger ikke å vente på DIFI, sier han.

– For oss som leverandør til veger betydde det også mye at Nye Veger gikk ut og sa at de skulle bygge veger raskere og billigere, men også redusere CO2-utslippene med 40 prosent. De ville kreve av sine entreprenører at de fulgte opp, sier Larsen og slår fast:

– Aldri har vi vært lenger unna at miljøfaktorene i et anbud etterspørres. Fortsatt går det helt kynisk bare på laveste pris.

Pressede marginer

Det har vært et par turbulente år i bygg- og anleggsbransjen, som også har vært merkbare for Pipelife Norge. I 2017 mistet selskapet betydelig omsetning, og driftsresultatet ble redusert fra 151 millioner kroner til 69 millioner kroner. Omsetningssvikten skyldes først og fremst utsatte prosjekter på eksportmarkedene. I Norge har omsetningen vært stabil.

I 2018 var det igjen vekst i eksporten og driftsresultatet er bedret, ifølge Larsen. Det har vært marginpress som har ført til redusert lønnsomhet, slik at man ikke har klart å komme opp på 2016-nivå igjen.

Turbulente år og pressede marginer gjør at Pipelife Norge har varslet en reduksjon i bemanning. Da Våre Veger besøkte hovedkontoret i Surnadal i begynnelsen av februar var det fortsatt uvisst hvor stor denne bemanningsreduksjonen blir.

I dag er det 240 årsverk ved de tre fabrikkene i Surnadal, Stathelle og Ringebu, samt på kontorene i Oslo, Bergen og Trondheim.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.