I Oslo er bruken av veisalt nesten femdoblet siden 2012

Tall fra Bymiljøetaten viser at saltbruken de tre siste åra tatt helt av, melder NRK Østlandssendingen.

Saltforbruk Oslo
Saltforbruk Oslo
4. des. 2019 - 11:21

Været de siste vintrene får det meste av skylda.

– Har vi en stabil, kald vinter med ti kuldegrader og nedbør, bruker vi ikke salt, sier seksjonssjef for veidrift i Bymiljøetaten, Joakim Hjertum til NRK.

– Strøsand og grus kan være et alternativ på enkelte veier, men da må vi ha snø- og isdekke for at grusen skal ligge. På enkelte veier kan vi ikke akseptere snø- og isdekke. Da må vi bruke et vinterkjemikalie, sier han.

– Jeg syns det er ille. Det er mer enn tredoblet de tre siste årene. Jeg forstår ikke at det er nødvendig å bruke på så mye veisalt på veiene og fortauene, sier Frp-politiker Camilla Wilhelmsen.

Miljøpartiet De Grønnes landsmøte på Lillehammer 2017. Hanna Marcussen i debatt før votering på MDG-landsmøtet på Scandic Lillehammer Hotel.Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
Hanna Marcussen (MGD) er fungerende miljø- og samferdselsbyråd Hanna Marcussen i Oslo. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Frp fremmer nå forslag i bystyret om å erstatte veisalt med mer miljøvennlige alternativer. Camilla Wilhelmsen viser til at skadevirkningene er godt dokumenterte.

Forslaget ligner til forveksling et MDG-forslag om å fase ut veisalt fra 2012. Det fikk støtte fra et enstemmig bystyre.

– At det tar lengre tid enn jeg trodde i 2012 kan vi nok slå fast, sier fungerende miljø- og samferdselsbyråd Hanna Marcussen (MDG) til NRK.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.