TUNNELER

I 2015 falt det stein fra tak og vegger. Nå er Porsgrunnstunnelen blitt ny

10. desember gjenåpnet en sentral ferdselsåre i Grenlandsbyen.

Til høyre ser vi påkjøringsrampa fra Herøyasiden, som nå passerer over det splitter nye tekniske bygget.
Til høyre ser vi påkjøringsrampa fra Herøyasiden, som nå passerer over det splitter nye tekniske bygget. Foto: Morten Jordbakke, Statens vegvesen
11. des. 2019 - 15:11

Det begynte å bli kritisk med Porsgrunnstunnelen, en del av riksveg 356, de siste årene. Deler av elektronikken sluttet å fungere ved en anledning. I 2015 falt stein ned fra tak og vegger, og tunnelen måtte stenges.

Tunnelen ble satt under trafikk i 1989, og de tekniske installasjonene har hatt sin levetid. Vedlikeholdskostnadene økte og økte, og den måtte uansett rehabiliteres i henhold til tunnelforskriften. I januar lyste Vegvesenet ut arbeidet, og AF Gruppen fikk kontrakten.

Det ene løpet i Blixtunnelen stenges til pg med søndag 28. januar.
Les også

Redde for skader på anlegget: Stenger det ene løpet i Blixtunnelen hele uken

Totalstengt under rehabiliteringen

Tunnelen har vært totalstengt fra Jernbanegata og ned til Raskebakken i byggeperioden, og det har såklart lettet arbeidet en god del.

Sikringsarbeidet som er gjort i Porsgrunnstunnelen skal sørge for at det ikke raser stein fra tunneltaket i fremtiden. <i>Foto:  Morten Jordbakke, Statens vegvesen</i>
Sikringsarbeidet som er gjort i Porsgrunnstunnelen skal sørge for at det ikke raser stein fra tunneltaket i fremtiden. Foto:  Morten Jordbakke, Statens vegvesen

En litt spesiell løsning er påkjøringsrampa ned mot tunnelen fra Herøyasiden. Her sprengte entreprenøren vekk fjell, bygde nytt teknisk bygg og bygde opp rampa igjen på toppen av bygget.

– Vi har vel tatt et skikkelig tak når vi først var i gang, og har kostet på en del mer enn det som var tenkt. Vi skulle i utgangspunktet ikke gjøre noe med kjøredekket, men dekket var betong fra 1989, og det var modent for utskifting. Så vi fant ut at det var lurt å ta det nå, og fikk lagt to lag med asfalt, forteller Vegvesenets byggeleder Torgeir Haugland i en reportasje i siste utgave av Våre Veger. (Trykk her for å bli abonnent.)

Selv om det finnes mange tekniske løsninger, må lekkasjesøker Tony Sturle Karlsen av og til gripe til en grunnleggende metode: En stang som plasseres på vannledningen for å lytte etter lekkasjer.
Les også

Tar i bruk gammel teknologi: 32 prosent av drikkevannet forsvinner i lekkasjer

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.