PROSJEKTER

Høyre og Frp vraker Venstres forslag om å droppe fergefri E39

- Elferger vil være flaskehalser selv om de bidrar til teknologiutvikling, mener transportkomitélederen.

Fergen MF Storfjord på sambandet Festøya – Solavågen på E39 i Møre og Romsdal. Frp og Høyre gir ikke Venstre støtte i å vrake prosjektet ferjefri E39.
Fergen MF Storfjord på sambandet Festøya – Solavågen på E39 i Møre og Romsdal. Frp og Høyre gir ikke Venstre støtte i å vrake prosjektet ferjefri E39. Foto: Paul Kleiven/NTB Scanpix
29. nov. 2019 - 09:12

Venstre vil vrake fergefri E39 til fordel for klimateknologi, men møter motbør i egen regjering. – Uaktuelt å bruke veipenger på klimatiltak, svarer Frp.

– Vi kan ikke bare tenke på ferger som marked for en ny teknologi. Det er også en flaskehals for næringen og innbyggerne våre, sier Helge Orten, Høyres transportpolitiske talsmann og leder av transportkomiteen på Stortinget, til VG.

Han reagerer på utspillet til statssekretær i Klima- og miljødepartementet Atle Hamar (V), som torsdag uttalte til VG at det er på tide å vrake gigantprosjektene for fergefri E39 langs vestlandskysten. Han mener ferjestrekningene heller bør brukes aktivt for å fortsette dagens utvikling av nullutslippsfartøy.

Hamar får støtte fra SV, som mener veiprosjektet er utdatert.

Orten sier fergefri E39 er vedtatt, og at den politikken ligger fast.

– Det er uaktuelt å bruke veipenger på klimatiltak. Det er mange private aktører som jobber godt for å utvikle god teknologi allerede. Det er ikke statens primære oppgaver, sier stortingsrepresentant Morten Stordalen (Frp) til VG.

Ifølge Stordalen vil den nye motorveien være bedre for miljø og klima på sikt fordi kortere strekninger og flerfelts motorveier fører til at trafikken flyter bedre.

Les også

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.