Wattway er bygget for å tåle tunge lastebiler. (Bilde: Colas)
Solcelledekket er bare 7 millimeter tykt.
Colas planlegger hele 100 prøvestrekninger med det nye solcelledekket.

Her bygges verdens første veg med solceller

I Frankrike legges nå den første vegstrekning med solcellepaneler. Men også Danmark kommer etter.

Etter nesten fem års forskning er nå det franske ingeniørfirmaet Colas klar for å etablere rundt 100 prøvestrekninger med deres Wattway solcellepaneler, skriver danske Ingeniøren.

Ved å kombinere felre typer plast og en  ru overflate av knust glass som er kapslet inn i et gjennomsiktig kabinett, mener Colas  at de har utviklet en løsning som både tåler ulike klima og vekten av tunge lastebiler.

Et slikt solcelledekke er bare 7 millimeter tykt, og kan ifølge Colas legges direkte på eksisterende dekker av asfalt eller betong. Overflaten av knust glass skal i tillegg til å gi friksjon, også bidra til å gjøre dem motstandsdyktige mot dekkenes slitasje på vegen.

Selskapet er i ferd med å legge den første strekningen med 2800 kvadratmeter Wattway i den franske byen Tourovre i Normandie. Her forventer man å kunne generere 280 kilowatt strøm på en optimal dag, som ifølge Colas skal kunne forsyne 5000 innbyggere med gatelys i et helt år.

Ifølge Ingeniøren er den danske avdeligen av Colas i ferd med å planlegge to til tre prøvestrekninger i Danmark, som skal være på plass i løpet av 2017.

Men løsningene er ikke prisgunstige. Mellom 15 000 og 19 000 kroner pr kvadratmeter oppgis det fra Colas, som dog også inkluderer monteringen av den.

Forsiden akkurat nå