Store nedbørsmengder og snøsmelting har ført til flom i Oppland og Vestlandet i løpet av helga.
Bru tatt av vannmassene
Søndag gikk Statens vegvesen ut og advarte folk mot å ferdes på bruene i Ottadalen. Flere av bruene i Skjåk og Lom har fått omfattende skader, og alle fylkesveiene i Skjåk stod under vann.

Dyringsbrua ble samme dag tatt av vannmassene, og det er fryktet at det kan skje med flere.
Full beredskap
Det er hektisk stemning hos Vegvesenet mandag. Veier24 har vært i kontakt med dem for å få status. Vi har ikke lykkes med å få kommentarer derfra, men de har sendt ut en pressemelding som gir et bilde av situasjonen.
Tidlig mandag ettermiddag rapporteres det gjennom en pressemelding at de jobber med alle nødvendige ressurser for å begrense skadene på riksvei 15 og fylkesveiene i Ottadalen.
Riksveien er stengt på flere steder i Sjåk og Vågå, og Vegvesenet bruker alle sine nødvendige fagressurser og ser hele veinettet i sammenheng, opplyses det.
- Vi har geologer, brueksperter, folk med veifaglig kompetanse og uniformert personell fra trafikant- og kjøretøyavdelingen ute for å vurdere veier og bruer og gi trafikantene god informasjon. I natt har vi blant annet bistått driftsentreprenøren Mesta med å bygge voll på begge sider av Skjøla bru sørøst for Bismo for å sikre den. På regionveikontoret jobber beredskapsledelsen med å koordinere arbeidet og ha kontakt med Vegtrafikksentralen og andre regioner i Sør-Norge som også er rammet av flom, sier avdelingsdirektør Cato Løkken i Vegvesenet i meldingen.

Videre rapporteres det at Marlo bru på fylkesvei 483 i Skjåk er sterkt skadet, og vil bli stengt lenge.
Andre bruer må også inspiseres når vannet trekker seg tilbake.
- Det er en alvorlig situasjon hvis kommunesenteret Bismo blir isolert fra omverdenen. Statens vegvesen bruker alle nødvendige ressurser for å sørge for veiforbindelse inn og ut av Bismo. Sikkerhet for trafikantene går foran alt annet og ingen veier eller bruer blir åpnet igjen før det er trygt, fortsetter Løkken.

Reddes med helikopter
Mange mennesker er isolert i flommen, og mandag ble det meldt det at flere personer i Skjåk blir reddet ut ved hjelp av helikopter.
Politiet er orientert om at 16 personer sitter fast på hyttene. Helikopter sjekker nå ut omkringliggende hytter for å sjekke om det er flere personer i dette området.
– Vi skal sjekke andre hytter om det er flere, sier operasjonsleder Haagen Løvseth i Innlandet politidistrikt. Ved 10.30-tiden mandag formiddag var seks personer og to hunder fløyet ut fra området med helikopter fra forsvaret.
På vei ned
Mandag ettermiddag melder NVE at flommen har nådd toppen, og at vannet er på retur.
NVE opplyser at vannføringen har kulminert de fleste steder, og det er ventet at vannmengdene fortsetter å avta utover dagen.
Skjåk kommune skriver på sin hjemmeside at de og politiet advarer folk som er evakuert, mot å vende hjem ennå. Det er fare for jordras når vannet trekker seg tilbake. Kommunen ber også folk om å spare på vannet og koke alt drikkevann.
LES OGSÅ: NVE deler ut 76 millioner kroner til flom- og skredsikringstiltak i norske kommuner i år
LES OGSÅ: Norges Geotekniske Institutt skal lede nytt flom-forskningsprosjekt