Nedgang i maskinproduksjonen vil det bli, men det er ikke sikkert den blir så stor.
Nedgang i maskinproduksjonen vil det bli, men det er ikke sikkert den blir så stor. (Illustrasjonsfoto: Lundberg)

Håp om fortsatt godt maskinsalg: Kun fire prosent nedgang, ifølge prognose

2018 og 2019 var rekordår, og en nedgang var ventet uansett.

På grunn av korona-viruset kommer årets globale produksjon av anleggsmaskiner til å gå ned med omtrent fire prosent, sammenlignet med 2019. Den spådommen kommer fra det britiske analyseselskapet Off-Highway Research.

Det er svenske Entreprenad som skriver det.

I 2019 ble det produsert rundt 1,07 millioner anleggsmaskiner, ifølge Off-Highway Research. Selskapet regner nå med at produksjonen i 2020 kommer til synke med rundt 43.000 enheter, det vil si rundt fire prosent, kun på grunn av koronaviruset. Årsaken er først og fremst produksjonstopp og begrensninger i bevegelsesfriheten.

Selskapet har ifølge Entreprenad tatt for seg 26 av de fremste landene som produserer maskiner. For øyeblikket er produksjonsnedgangen størst i Frankrike, Tyskland, Italia och Storbritannia, mens nedgangen i Kina er i ferd med å ebbe ut.

Chris Sleight i Off-Highway Research sier på selskapets hjemmeside dette: – Industrien nådde en topp i 2018 og 2019, og vi ventet allerede en nedgang på fem prosent eller så i 2020 på grunn av den rekordhøye produksjonen. Covid-19 vil høyst trolig forsterke nedgangen, men vi venter også at myndighetene i verden kommer med sterke tiltak for å stimulere økonomien. Det er for tidlig å gi noe tall på hvor stor effekten vil bli.

I Norge har Maskingrossisternes Forening (MGF) offentliggjort salgsstatistikkene for 1. kvartal for anleggsmaskiner. De viser en svakere start på 2020 enn 2019.

Les også

Forsiden akkurat nå