Røyk veltet ut fra Måbøtunnelen kvelden 19. mai. Et vogntog begynte å brenne inne i tunnelen.
Røyk veltet ut fra Måbøtunnelen kvelden 19. mai. Et vogntog begynte å brenne inne i tunnelen. (Bilde: Petter Ettesvoll Lahlum / NTB scanpix)

Geologer kritiserer Vegvesenet etter tunnelbrann

Geologene krever oppvask etter at Vegvesenet trosset dem og åpnet den brannskadde Måbøtunnelen i Eidfjord etter tre dager.

– Erfaringen fra tunnelbrannen er at det må være et bedre samarbeid mellom geologer og byggeledelse fra starten av. Tunnelen ble åpnet for trafikk av byggherre mot geologers anbefaling, skriver de i et internt notat som NRK har fått tilgang til.

Etter brannen 19. mai advarte geologer mot gjenåpning før sikringsarbeidet mot fallende stein var ferdig.

Samme kveld som brannen opplyste Statens vegvesen at tunnelen kom til å være stengt i lang tid, men allerede dagen etter meldte det at tunnelen kunne åpne igjen etter få dager.

– I dette tilfellet fant vi ut at det var riktig å åpne med en redusert kolonnekjøring, sier seksjonssjef Lars Øyre i Statens vegvesen, som samtidig er åpen for at kommunikasjon og samarbeid kan forbedres.

Ingen personer ble skadd i brannen som førte til at svart røyk veltet ut av den vestlige tunnelåpningen og røykla store deler av Måbødalen. (©NTB)

Forsiden akkurat nå