ASFALT

Går over til pellets: Reduserer CO2-utslippet fra asfaltproduksjonen med 80 prosent

Når NCC Industry tar i bruk trepellets som fyringskilde ved to av sine asfaltfabrikker, gir det en reduksjon i utslipp på nærmere 4200 tonn CO2. Det tilsvarer opp mot 80 prosent reduksjon i utslipp.

Til nå har pelletsen blitt importert fra Sverige, men NCC jobber nå med å få på plass lokale produsenter av trepellets i Trøndelag og i Agder.
Til nå har pelletsen blitt importert fra Sverige, men NCC jobber nå med å få på plass lokale produsenter av trepellets i Trøndelag og i Agder. Foto: Pekka Stålnacke/bsmart
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
8. juni 2022 - 15:25

NCC etablerte fyring med trepellets ved asfaltfabrikken på Steinsskogen i Bærum i fjor og har nå høstet gode erfaringer. Disse erfaringene tar NCC nå med videre når fabrikken i Kristiansand og Trondheim nå tar i bruk pellets som primær fyringskilde i asfaltproduksjonen, forteller NCC i en pressemelding.

– Vi er nå godt i gang med å konvertere to viktige og sentrale asfaltfabrikker i Kristiansand og Trondheim. Etter planen skal disse to fabrikkene være klare for pelletsfyring ved oppstart etter sommerferien, sier leder for NCC Industry, Henrik Bager.

Byggherrene stiller strengere krav

Asfaltmarkedet har vært i stor endring de siste årene og forventningene til lavere CO2-utslipp øker blant kundene. NCC opplever ved at de statlige og fylkeskommunale asfaltkontraktene at byggherrene oftere stiller krav om lave utslipp.

Asfaltfabrikkene på Rugsland utenfor Kristiansand og Lia i Trondheim tar i bruk trepellets som fyringskilde. <i>Foto:  Mari Wæraas, NCC</i>
Asfaltfabrikkene på Rugsland utenfor Kristiansand og Lia i Trondheim tar i bruk trepellets som fyringskilde. Foto:  Mari Wæraas, NCC

– Det er avgjørende at aktører som Statens vegvesen og Nye veier går foran og stiller krav om lavere CO2-utslipp. Slik det er lagt opp nå, belønnes bærekraftige investeringer ved at CO2-utslipp premieres og kontraktene går til de som bidrar til lavere utslipp. Nå håper vi kommunene i større grad følger opp og innfører anbudskonkurranser hvor CO2-utslipp blir tatt med i konkurransen, fortsetter Bager.

NCC er en nordisk entreprenør med asfaltvirksomhet i både Norge, Sverige og Danmark. I Sverige har konverteringen til trepellets kommet langt og det er her NCC i Norge henter viktig ekspertise når fabrikkene nå i Norge skal bygges om med egenutviklet teknologi og løsninger for brenning av trepellets på en effektiv måte.

ENOVA-støttet

I forbindelse med konverteringen til trepellets har NCC fått støtte fra ENOVA og dette er viktig for å få fortgang i arbeidet med å redusere CO2-utslippet fra asfaltproduksjon.

I asfaltproduksjonen varmes og tørkes steinmaterialer før bitumenolje tilsettes. Til oppvarming brukes enten olje, diesel eller gass. Dette bidrar til CO2-utslipp som kan reduseres betydelig ved bruk av trepellets.

Det er foreløpig ikke mulig å kutte helt ut andre fyringskilder, siden den første oppvarmingen ikke lar seg gjennomføre med å bare benytte pellets.

NCC forventer at det ved de to nye fabrikkene skal være mulig å bruke 90 prosent trepellets i oppvarmingen.

Lokale produsenter av pellets

NCC jobber nå med å få på plass lokale produsenter av trepellets i Trøndelag og i Agder. Til produksjonen av pellets benyttes restavfall fra treindustrien.

– Trepellets som fyringskilde i asfaltproduksjonen er en svært bærekraftig løsning og flere fabrikker vil etter hvert bygges om for å ta i bruk pellets, mener Henrik Bager.

– Vårt mål er å fange og lagre én milliard tonn innen 2050, men det krever et nytt økonomisk system som belønner selskapene som fjerner CO2 og belaster de som ikke gjør det, sier Christoph Beuttler.
Les også

– Dette er nærmest en slags air condition for naturen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.