PROSJEKTER

Gammel E18 skal gjøres om til koselig sentrumsgate i Spydeberg

600 meter av fylkevei 128 gjennom Spydeberg skal oppgraderes, og særlig de myke trafikantene skal få bedre forhold.

Utbyggingen av fv 128 i Spydeberg vil skje i regi av Statens vegvesen, selv om det er en fylkesvei.
Utbyggingen av fv 128 i Spydeberg vil skje i regi av Statens vegvesen, selv om det er en fylkesvei. Foto: Google Maps
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
16. des. 2019 - 05:01

Anleggsarbeidet som nå lagt ut på anbud, omfatter oppgradering av fylkesvei 128 og gang- og sykkelveien som går langs strekningen. I tillegg skal det etableres to bussholdeplasser med tilhørende plasstøpte murer og trapp.

Ellers skal mye av gateteknikken byttes ut. Det kommer ny gatebelysning, det skal etabeleres nytt overvannsystem, og trekkerørstraseer og beplanting blir også fornyet.

En kryssing for myke trafikanter skal bygges over fv. 128 ved Hyllibekken, og grusstien mot Spydeberg stasjon forlenges ned til denne kryssingen. Totalt er strekningen som skal oppgraderes på 600 meter.

Borerigg i tunnel
Les også

Én million kilo sprengstoff gikk med for å lage hull til ny E6-tunnel

Skal få mer gatepreg

– Prosjektet kommer som en følge av såkalte sideveismidler som ble avsatt i forbindelse med byggingen av ny E18 som nå er lagt utenfor Spydeberg sentrum. Det er altså den gamle E18-strekningen som skal bygges om, slik at fylkesvei 128 - som er riktig benevnelse på veien nå - får mer gatepreg. 

Det forteller Marius Bjerke, som et byggeleder for prosjektet på vegne av Statens vegvesen. Siden det her er snakk om E18-midler vil utbyggingen skje i regi av Statens vegvesen, selv om strekningen er klassifisert som fylkesvei i dag.

Dette er ingen stor jobb; det er avsatt rundt 20 millioner kroner til utbedringene. Interesserte entreprenører kan gi pris på oppdraget innen 24. januar, og arbeidene er planlagt gjennomført innen september 2020.

Problemstrekninger på E18 og E39 i Agder og Telemark. Tekstboblene viser hva slags ekstra utstyr som er satt inn i dagens kontrakt.
Les også

Kontrakt til 731 mill. skal gi færre problemer

Omkjøringsveg hvis E18 stenges

Årsdøgntrafikken (ÅDT) langs fylkesvei 128 er ca. 6000, og fartsgrense på strekningen er 50 km/t. ÅDT i Stasjonsgata er ca. 4400, og fartsgrense, er 40 km/t.
Men fylkesveien fungerer også som omkjøringsvei dersom E18 er stengt, og da øker trafikken vesentlig.

Oppdraget innebærer at det også skal legges ny spillvanns-, overvanns- og vannledning for Spydeberg kommune på en del av strekningen.

Det skal også foretas masseutskifting  på strekningen, der underbygningen skal bygges opp av lettklinker. 

Ulykke på E18 i Holmestrand 18. januar 2023.
Les også

Mistet veigrepet i 160 km/t: Mener ambulansen kjørte for fort

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.