BRUER

Gamle Varoddbrua: På lørdag starter rivingen av brutårnene

To tårn på 57 og 71 meter skal fjernes.

Varoddbrua ved Kristiansand mens det fortsatt gikk trafikk på gamlebrua.
Varoddbrua ved Kristiansand mens det fortsatt gikk trafikk på gamlebrua. Foto: Statens vegvesen
19. nov. 2020 - 15:09

Statens vegvesen og entreprenør PNC har siden juni arbeidet med rivingen av den gamle Varoddbrua, ei hengebru fra 1956. På kvelden lørdag 21. november starter forberedelsene til å ta ned det første av de to brutårnene, skriver Vegvesenet i en melding.

Slik ser det ut nå. To tårn skal fjernes. Tårnet på Varodden-siden skal fjernes i fem deler med hjelp fra kranskipet Uglen, mens halve tårnet på Sømsiden skal fjernes av samme kranskip i to deler. Resten av tårnet på Sømsiden skal senere fjernes med maskiner fra land. Foto: Statens vegvesen

Det er to tårn som skal fjernes. Tårnet på Søm-siden rager 71 meter over havflaten mens tårnet på Varodden-siden er 57 meter høyt. Tårnet på Varodden-siden skal fjernes i fem deler ved hjelp av kranskipet Uglen fra Grimstad, mens halve tårnet på Sømsiden skal fjernes av samme kranskip i to deler. Resten av tårnet på Sømsiden skal senere fjernes med maskiner fra land.

Kranskipet er avhengig av gode værforhold. Blir været for dårlig blir trafikkomleggingen på E18 og løfteoperasjonen utsatt en uke.

Når de to øverste delene av tårnet på bysiden skal fjernes kan det ikke gå trafikk på den nye brua. E18 vil derfor bli lagt om slik at det blir toveistrafikk på brua fra 1994, det vil si at antall gjennomgående kjørefelt reduseres fra to til ett i hver kjøreretning. Det skjer i helga 21.-23. november.

Les også

Lokale veier stenger også

Den midlertidige avkjøringen til Sømsveien fra vestgående E18 (omkjøringsvegen) stenges fra og med starten av uke 48. Dette omfatter også gang- og sykkelveien under bruene og lokalveien Torsvikveien.

Årsaken til stengningen er at hengebrutårnet på Sømsiden skal tas ned, og at restene av hengebrua over de nevnte veiene skal fjernes. Stengingen vil trolig vare fram til midten av desember måned. 

Les også

 
 
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.