PROSJEKTER

Fylkesrådmannen i Møre og Romsdal ville avlyse Nordøyvegen - dette ville ikke politikerne være med på

Fylkespolitikerne i Møre og Romsdal gir ikke opp Nordøyvegen, selv om sprekken ser ut til å bli på over 1 milliard kroner.

Illustrasjon: Statens vegvesen
Kjell Herskedal
2. juli 2018 - 14:13

Fylkesrådmann Ottar Brage Guttelvik foreslo fredag å avlyse hele anbudsprosedyren rundt Nordøyvegen med øyeblikkelig virkning. Dette ville politikerne ikke være med på da saken ble behandlet mandag. Det ble enstemmig vedtatt å trekke saken fra sakskartet.

For dårlig tid

Begrunnelsen var at politikerne har fått for dårlig tid til å behandle forslaget.
Ifølge fylkesrådmann Guttelvik ligger Nordøyvegen an til å sprekke med 1,2 milliarder kroner sammenholdt med Statens vegvesens prisanslag, som var grunnlaget for Fylkestingets vedtak.

Det blir ingen enkel øvelse for en gjeldstynget fylkeskommune å trylle fram inntil 1,2 milliarder kroner i tillegg til kostnadsrammen på 3,8 milliarder kroner.

Man ønsker blant annet å undersøke om Nordøyvegen kan få 40 års bompengeperiode og om det er mulig å legge inn hurtigbåttilbudet til øyene som delfinansiering på samme måte som ferjeavløsningsmidlene. Blant andre ideer er spørsmålet om Staten kan bidra med ekstra midler til prosjektet.

Ingen bråhast

 I et intervju med Sunnmørsposten sier prosjektsjef Are Eliassen i Skanska at selskapet ikke har bråhast med avklaringen. Det var Skanska som vant hovedkontrakten K5 med en pris på 3 milliarder kroner ekskl. moms.

– Det vi være underlig om fylket ikke kjører løpet med finansieringsløsning først, sier Eliassen.

Derimot advarer Statens vegvesens prosjektleder, Marianne Nærø, om at saken trekker i langdrag.

Hun viser til at det er mange i prosjektorganisasjonen som kan falle fra og gå til andre jobber dersom det blir langvarig usikkerhet rundt Nordøyvegen.

LES OGSÅ: Anleggstrafikken kan gjøre Nordøyvegen enda dyrere

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.