Møre og Romsdal fylkeskommune ser på muligheten for å kreve penger fra besøkende som kjører Trollstigen. Foto: Fredrik Hagen / NTB
Møre og Romsdal fylkeskommune ser på muligheten for å kreve penger fra besøkende som kjører Trollstigen. Foto: Fredrik Hagen / NTB (Foto: Fredrik Hagen / NTB)

Fylkeskommunen ønsker å innføre betaling i Trollstigen - trenger penger til vedlikehold

Møre og Romsdal fylkeskommune ser på muligheten for å kreve penger fra besøkende som kjører Trollstigen. De trenger penger til vedlikehold av veien.

– For å få framdrift i sikringen av Trollstigen foreslår fylkeskommunedirektøren at fylkesvei 63 Trollstigeveien blir en pilot for besøksbidrag, skriver fylkeskommunen i en pressemelding fredag.

Det koster fylkeskommunen store summer å ruste opp tunneler, oppgradere fergekaier, vedlikehold av broer, i tillegg til mange andre samferdselsoppgaver som fylkeskommunen har.

Som innbringende tiltak for å få framdrift på sikringen av Trollstigen vil fylkeskommunedirektøren foreslå:

  • Et forprosjekt for å greie ut alternative sikringstiltak for Trollstigen. Kostnaden på forprosjektet er estimert til seks millioner kroner.
  • Å søke sentrale styresmakter om å opprette en pilot for besøksbidrag til Trollstigen. Besøksbidraget skal gå til tiltak langs fylkesvei 63 mellom Sogge bru og Geiranger.

Dersom det skulle bli innført et besøksbidrag, foreslås det at fastboende på strekningen skal få et fripass ved å søke fylkeskommunen.

Per i dag er det ikke hjemmel til å bruke et besøksbidrag for å finansiere og utvikle turistområder, men i Hurdalsplattformen har regjeringen sagt at den vil «sikre lokal verdiskaping og tilrettelegging ved å gi kommuner mulighet til å innføre besøksbidrag».

Saken skal etter behandling i samferdselsutvalget videre til fylkesutvalget før endelig vedtak i fylkestinget 17. oktober.

(©NTB)

Forsiden akkurat nå