NYHETER

Frp og Høyre lover høyt tempo i vegbyggingen

Samme dag som Høyre og Fremskrittspartiet danner regjering, benytter partienes transportpolitiske frontfigurer anledningen til å slakte den rødgrønne regjeringens tempo i vegbyggingen. Tempoet skal økes betraktelig de neste fire årene, lover de.

Bård Hoksrud (Frp) lover høyere tempo på veibyggingen de neste fire årene. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
Bård Hoksrud (Frp) lover høyere tempo på veibyggingen de neste fire årene. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Bilde: Grøtt, Vegard
16. okt. 2013 - 08:54

Oslo (NTB-Linus Røvik Hauge): «Høyre og Fremskrittspartiet vil bygge trygge og effektive firefeltsveger i langt større tempo enn den avtroppende regjeringen. Oljelandet Norge ferdigstiller bare 15 kilometer firefeltsveg i 2013, samtidig vet vi at svenske myndigheter åpnet 80 kilometer firefeltsveg i fjor», skriver Frps Bård Hoksrud og Høyres Trond Helleland i et innlegg i Dagens Næringsliv onsdag.

For å illustrere det de to transportpolitiske talspersonene mener er den rødgrønne regjeringens manglende evne til å få fart på vegbyggingen, viser de til byggingen av E18 gjennom Vestfold.

 

– For dyrt, for tregt

De peker på at Rådgivende ingeniørers forening (RIF) har beregnet at E18 gjennom Vestfold kunne stått ferdig allerede etter fem år, altså i 1998, hvis den hadde blitt bygd som ett sammenhengende prosjekt. Nå skal den etter planen stå ferdig i 2017, en utbyggingstid som er nesten ti år lenger enn nødvendig, mener Hoksrud og Helleland og viser til at RIF har konkludert med at utbyggingskostnadene blir 5 til 7 milliarder kroner høyere.

«Den avtroppende regjeringen har lovet bedre veger gang på gang. Men det er blitt bygd for lite, for dyrt og for tregt. Resultatet er kø, dårlige veger, høye ulykkestall og høye fraktkostnader for næringslivet», konstaterer de to.

«Vi er lei av samferdselsretorikk som bare understreker hvor mye penger som blir bevilget. Målet for vellykket samferdselspolitikk må være hvor mye vei vi faktisk får for pengene. Bruker man denne målestokken på den rødgrønne regjeringen, er resultatene lite å skryte av», fastslår de to.

 

Bompenger

For å sikre forutsigbarhet og effektivitet har påtroppende statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen varslet opprettelse av et eget vegselskap etter modell av Avinor og et infrastrukturfond på 100 milliarder kroner.

Og veifinansiering med bomstasjoner skal det bli mindre av, selv om Solberg og Jensen i regjeringserklæringen kun lover å redusere bompengeandelen i nye vegprosjekter, unntatt rundt de største byene og på strekninger som avløser fergetrafikk.

«Den nye regjeringen skal satse mer på vegbygging. Vi skal samtidig redusere bruken av bompenger», lover Hoksrud og Helleland.

Den som får løftet om kraftig utbygging av det norske vegnettet veltet over på sine skuldre, er etter alle solemerker Frps Ketil Solvik-Olsen. Frp-nestlederen er mannen de aller fleste medier har fått bekreftet som landets nye samferdselsminister. Svaret får vi av Erna Solberg onsdag klokka 12. (©NTB)

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.