Franzefoss først med miljødeklarasjon på pukk i Norge

I samarbeid med Asplan Viak har Franzefoss utarbeidet en EPD på pukk.

Det er foreløpig laget EPDer for Franzefoss’ pukkverk på Steinskogen og på Bondkall, men Franzefoss planlegger å utarbeide miljødeklarasjon for flere pukkverk i fremtiden.
Det er foreløpig laget EPDer for Franzefoss’ pukkverk på Steinskogen og på Bondkall, men Franzefoss planlegger å utarbeide miljødeklarasjon for flere pukkverk i fremtiden. Foto: Jarle Skoglund
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
29. mai 2018 - 09:02

– Det blir stadig større fokus på å fremskaffe miljødokumentasjon ved bygg, vei- og jernbaneutbygging, og da blir denne type dokumentasjon for pukk etterspurt av byggherrene. Det er veldig positivt for Franzefoss å kunne vise til en EPD for pukkproduksjonen sin, sier Oddbjørn Dahlstrøm, konsulent i Asplan Viak, som har utarbeidet dokumentasjonen sammen med Franzefoss.

God oversikt over utslipp

En EPD (Environmental Product Declaration) er en miljødeklarasjon som oppsummerer miljøprofilen til for eksempel et produkt på en standardisert og objektiv måte. Det var da en leverandør til Follobanenprosjektet hadde EPD som et av beslutningskriteriene at Franzefoss kom på tanken om å utarbeide miljødeklarasjon på pukk.

– Det er veldig gøy at vi er først i Norge med dette. Ikke bare er det et fremtidig konkurranseaspekt, men det bidrar også til at vi får god oversikt over energibruken og utslippene våre og forsterker fokuset og kunnskapen på hvordan vi kan effektivisere produksjonen, sier ytre miljøsjef i Franzefoss, Bodil Eggen.

Se miljødeklarasjonen her!

– Nye maskiner gir miljøgevinst

EPDer er basert på en livsløpsanalyse, men på grunn av at pukk stort sett ikke gjenvinnes eller destrueres, er det produksjon og transport til leverandør som er med i regnskapet.

– Det er tydelig at investering i nye maskiner og utstyr gir miljøgevinst. Vi har et relativt nytt knuseverk på Steinskogen og bygger også nytt pukkverk på Lia. Når vi fornyer våre knuseverk blir vi stadig mer miljøvennlige, sier Eggen.

Ønsker å utvide

Det er foreløpig laget EPDer for Franzefoss’ pukkverk på Steinskogen og på Bondkall, men Franzefoss planlegger å utarbeide miljødeklarasjon for flere pukkverk i fremtiden.

– Vi håper etterspørselen etter EPDer øker slik at vi får det påtrykket på bransjen. Da kan leverandørene sammenlikne de ulike anleggene og selskapene og ta med miljøaspektet som en del av vurderingen, avslutter Eggen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.