DRIFT OG VEDLIKEHOLD

Fra miljøproblem til nyttig produkt: Skal produsere veisalt av flyveaske

I Sverige har avfallselskapet Ragn-Sells utviklet en metode for å utvinne salter av flyveasken som oppstår ved brenning av avfall.

Ved dette kretsløpanlegget til Ragn-Sells i Högbytorp utenfor Stockholm, skal produksjonen med Ash2Salt-metoden være i gang om to år.
Ved dette kretsløpanlegget til Ragn-Sells i Högbytorp utenfor Stockholm, skal produksjonen med Ash2Salt-metoden være i gang om to år. Foto: Ragn-Sells
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
22. mars 2019 - 07:00

– Teknikken vi har utviklet selv, omgjør flyveaske fra et avfallsproblem til en ressurs. På den måten kan vi slutte å sende miljøsynder til kommende generasjoner, og gjøre materialene til en ressurs i dag, sier Mikael Hedström, som er divisjonssjef for forretningsområdet Treatment & Detox hos Ragn-Sells i Sverige.

Flyveasken - et stort miljøproblem

Ifølge Ragn-Sells gjenvinnes det i dag nesten sju millioner tonn avfall i Sverige gjennom forbrenning, som i sin tur gir fjernvarme og elektrisitet.

Når røykgassene så renses etter forbrenningen sitter man igjen med flyveasken, et farlig avfall med høyt innhold av tungmetaller og andre giftige stoffer. Fram til i dag har mye av denne flyveasken blitt lagt i deponier for farlig avfall, uten noen videre bruksområder.

Med Ash2Salt-metoden, som er blitt verdenspatentert av Ragn-Sells eget innovasjonsselskap EasyMining, kan nå de verdifulle saltene som er i asken i stedet tas i bruk på annen måte.

Tre salttyper gjenvinnes

Gjenom Ash2Salt-metoden kan det någjenvinnes tre salttyper som kan selges på råvaremarkedet, natriumklorid, kaliumklorid og kalciumklorid. Natriumklorid, som vi best kjenner som vanlig koksalt, brukes også til veisalt og innen kjemisk industri. Kaliumklorid er et viktig vekstnæringsmiddel og brukes innen gjødselproduksjon, mens kalsiumklorid kan brukes som is-hindrende middel på veier.

– Dermed bidrar vi til at en ikke fornybar ressurs som kalium kan tilbakeføres til jordbruksformål og gjøre nytte innen matproduksjon. Samtidig slipper man å eksportere farlig avfall til deponier i utlandet, noe som minsker transport og også på den måten sparer både miljø og penger, forteller Ulrik Ameèn som er prosjektleder hos Ragn-Sells.

Vasking gjør asken mindre farlig

Et ledd i prosessen er at asken vaskes før de ønskede stoffene blir utvunnet fra vaskevannet. Denne vaskeprosessen gjør at askerestene blir betydelig mindre farlige, som gjør at de kan deponeres for mindre farlig avfall, og deponeringsbehovet reduseres dermed.

Produksjonen med Ash2Salt-metoden skal skje på Ragn-Sells kretsløpanlegg i Högbytorp i Bro utenfor Stockholm, og byggetiden for det nye anlegget er beregnet til to år.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.