Fra dramatisk minus til lite pluss for Risa

Risa Gruppen snudde et underskudd på 333 millioner kroner i 201, til et lite overskudd på 30 millioner i fjor.

Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
3. juni 2021 - 14:00

Etter en dramatisk periode der Nærbø-entreprenøren måtte ta store nedskrivninger på flere prosjekt i 2019-regnskapet, viser regnskapet for 2020 at skuta nå er på rett kjøl.

En kraftig opprydding måtte til i hele konsernet, og hovedeier Bjørn Risa i entreprenørselskapet måtte selv gå inn i rollen som daglig leder for å rydde opp.

2020-regnskapet for Risa Gruppen AS viser at det har gått på omsetningen løs. For mens selskapet omsatte i 2018 for over 1,9 milliarder kroner, var omsetningen i fjor på ca 1,2 milliarder. Det er også et tegn på at lønnsomhet har trumfet omsetningsvolum i tiden etter en stor omstrukturering av Risa-konsernet.

Tre entreprenører har levert pristilbud for driftskontrakt i Møre og Romsdal.
Les også

Møre og Romsdal: Hårfin margin mellom to entreprenører

– 2020 ble året der vi strammet inn

– Mens 2019 var et år der vi gjorde opp tap som var opparbeidet gjennom lengre tid ble 2020 året der vi strammet inn og sikret gode rutiner, kontroll og styring på risikoen. At vi nå har snudd den negative utviklingen skyldes ikke at markedet er blitt mye bedre, det er fortsatt for lite jobber å regne på.

– Vi har vist at det likevel er mulig å tjene penger, men at dette krever ekstremt god styring på det vi holder på med. Her har ansatte og ledelsen jobbet veldig godt sammen med eiere og styret, og vi er nå veldig godt rustet når alle de gryteferdige jobbene etter hvert kommer ut i markedet, sier daglig leder Bjørn Risa.

Nye Tana bru i Finnmark ble åpnet i 2020, og er blant bruene som inngår i oppdraget.
Les også

Rambøll kapret ny kontrakt

Flere oppdrag med høy risikoprofil

Risa hadde som mange andre anleggsentreprenører tatt på seg flere jobber med dårlig balanse i risikofordelingen mellom kunde og leverandør. De er avsluttet og sluttoppgjørene brakt i havn.

Daglig leder og hovedaksjonær Bjørn Risa <i>Foto:  Risa</i>
Daglig leder og hovedaksjonær Bjørn Risa Foto:  Risa

– Vi er glade for at dette er lagt bak oss. Vi har lært mye om risiko, og prioriterer nå risikostyring og kompetanseutvikling.  På kompetansesiden blir lederne av prosjektene nøkkelpersonell i tiden framover. Disse er viktige kulturbærere som sikrer at de riktige verdiene lever et godt liv i hele driftsorganisasjonen. I tillegg er prosjektlederne blitt prioritert med kompetansegivende kurs og annen opplæring. Dette arbeidet kommer vi til å fortsette, samtidig vil også andre få anledning til å kvalifisere seg innen prosjektledelse og risikostyring, framhever Bjørn Risa.

År 2020 2019 2018
Driftsinntekter 1.236.260 1.342.622 1.839.983
Driftsresultat 11.013 -355.518 28.623
Årsresultat 9.012 -70.216 29.727
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.