MASKINER & UTSTYR

Første kvartal 2022: Salget av anleggsmaskiner slår alle rekorder

I første kvartal økte totalsalget med hele 18 prosent sammenlignet med 2021. Fem prosent av de solgte gravemaskinene er nullutslippsmaskiner.

21. apr. 2022 - 21:04

Aldri før har det vært solgt så mange anleggsmaskiner i et førstekvartal, skriver Maskingrossisternes Forening (MGF) i en pressemelding.

Totalt ble det solgt 1.005 anleggsmaskiner i første kvartal i år, mot 852 i samme periode i 2021.

Figuren viser utviklingen for første kvartal i årene 2018-2022 for de største undergruppene av anleggsmaskinstatistikken. <i>Illustrasjon:  MGF</i>
Figuren viser utviklingen for første kvartal i årene 2018-2022 for de største undergruppene av anleggsmaskinstatistikken. Illustrasjon:  MGF

For den største underkategorien, gravemaskiner på belter, er veksten på 45,9 prosent, og endte med 394 solgte maskiner. Også gravemaskiner på hjul gjør et stort hopp i salgstallene, fra 39 solgte maskiner i første kvartal 2021 til 67 maskiner i samme kvartal i 2022.

Den nest største underkategorien, hjullastere, har derimot en tilbakegang på 17,7 prosent sammenlignet med fjoråret, og endte med 214 solgte enheter.

For gravemaskiner på belter ser MGF vekst i alle vektkategoriene. Den store økningen er i vektklassene mellom 16,1 til 50 tonn. Kraftigst vekst er det i vektklassen 28,1 til 33 tonn, hvor det ble solgt 64 maskiner i første kvartal i år mot 26 i samme periode i fjor.

Det er også stor vekst i maskiner over 66,1 tonn, hvor det i år er solgt sju maskiner mot bare en i samme periode i 2021.

BYD har bestemt seg: De bygger bilfabrikk i Ungarn. Det er svært gode nyheter for den norske BYD-importøren RSA, forteller administrerende direktør Frank Dunvold.
Les også

BYD bygger bilfabrikk i Europa

Denne figuren viser fordelingen for salg av gravemaskiner på belter fordelt på vektklasser for første kvartal 2022. Klasser med færre enn ti solgte maskiner er ikke tatt med. <i>Illustrasjon:  MGF</i>
Denne figuren viser fordelingen for salg av gravemaskiner på belter fordelt på vektklasser for første kvartal 2022. Klasser med færre enn ti solgte maskiner er ikke tatt med. Illustrasjon:  MGF

Men nedgang for hjullastere

For hjullasterne er det en jevn nedgang i de aller fleste effektklassene. MGF rapporterer om en marginal vekst i klassene 175-200 HK og 250–350 HK. I klassen 80-400 HK er det solgt seks maskiner, en effektklasse som ikke ble solgt i første kvartal i 2021.

Minigravere på belte har hatt en sterk vekst i siste kvartal med hele 30,2 prosent, og endte totalt med 207 solgte enheter. Her er det spesielt maskinene mellom 1,1 og 2 tonn som øker fra 62 solgte maskiner første kvartal i fjor mot 107 maskiner i år. Dette er også den klart største vektklassen innenfor minigravere på belter. Vektklassen på 3,1 til fire tonn har hatt en sterk tilbakegang, og endte med ni solgte maskiner i år mot hele 22 i samme periode i fjor.

Utbyggingsdirektør i Statens vegvesen, Kjell Inge Davik.
Les også

Nye vurderinger: Batteribrann mindre sannsynlig enn dieselbrann

21 maskiner med nullutslipp

Første kvartal er også første gang medlemmene i MGF rapporterer inn antall solgte nullutslippsmaskiner.

Her er statistikken. God økning for gravemaskiner med belter, som vi ser. <i>Illustrasjon:  MGF</i>
Her er statistikken. God økning for gravemaskiner med belter, som vi ser. Illustrasjon:  MGF

MGF sier dette: For å sikre at tallene blir tilstrekkelig anonymisert mellom aktørene som rapporterer inn til statistikken blir det ikke skilt på vektklassene inntil videre. Det er i dag fire aktører som rapporterer inn gravemaskiner på belter og noen flere på minigravere.

I første kvartal er det solgt 21 nullutslipps gravemaskiner, og det utgjør fem prosent av det totale salget av gravemaskiner i kvartalet. For minigravere utgjør nullutslippsmaskinene også fem prosent av totalsalget.

Alle maskinene fra MGFs medlemmer er godkjent for bruk med HVO og det rapporteres derfor ikke fossilfrie alternativer.

– Medlemmene melder om høy aktivitet i markedet, men det knyttes stor usikkerhet til den videre utviklingen i 2022, skriver foreningen i meldingen.

– På bakgrunn av Russlands invasjon av Ukraina har vi sett sterkt økende priser på råmaterialer, komponenter og energi for produksjon av maskinene. I tillegg er ledetidene for flere av fabrikantene gått drastisk opp. MGF vil derfor ikke i denne omgang forsøke å estimere utviklingen for året, heter det.

Geografisk fordeling av offentlig prosjekter i Norge som har brukt elektriske anleggsmaskiner i perioden 2017 til 2022.
Les også

Tre faktorer er avgjørende for utslippsfrie bygge- og anleggsplasser

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.