Flytter E6 for å bevare krigsfangeleirer i Nordland

Flytter E6 for å bevare krigsfangeleirer i Nordland

Riksantikvaren har bestemt at tre russiske krigsfangeleirer fra 2. verdenskrig skal bevares. Dermed blir E6 flyttet 600 meter

Statens vegvesen og entreprenøren som bygger ut E6, har gått med på å legge om vegen av hensyn til krigsfangeleirene, melder NRK.

Anleggene ligger i Nordland, der 13.000 sovjetiske krigsfanger ble brukt som slaver for å bygge Nordlandsbanen under krigen.

Helgeland museum er i full gang med å ta vare på det som er igjen. Informasjonsskilt skal settes opp langs E6 der leirene lå. I tillegg ønsker museet å få ryddet skog i Dunderlandshagen, slik at restene blir mer synlig. Leirene ligger ved en skogsveg like ved E6 i Dunderlandsdalen.

– Vegen inn til Dunderland fangeleir het Adolf Hitlers Strasse. Når vi fjerner litt mose, ser vi at kantsteinen er intakt, sier avdelingsleder Ragnar Selnes ved Helgeland museum.

Han forteller at byggingen av Nordlandsbanen, eller Polarbanen som tyskerne kalte den, var et av de store byggeprosjektene til den tyske krigsmakten.

– Da krigen var slutt var det over 400 fanger her. 300 av dem var syke på grunn av underernæring og dårlig behandling. Mer enn 100 kunne ikke gå. Det sier litt om tilstandene her, sier Selnes.

Fangeleirområdet i Dunderlandshagen skal være ett av de best bevarte i hele Europa. Årsaken er at grunneieren ikke hadde hjerte til å fjerne restene av det som var igjen.

(©NTB)

Forsiden akkurat nå