Det vil ta lang tid å gjenskape idyllen i Utvik i Stryn kommune etter flommen i slutten av juli. (Bilde: Silje Drevdal, Statens vegvesen)
Skadane på fv. 60 er omfattande (Bilde: Silje Drevdal, Statens vegvesen)
Noe av det første som ble gjort var å få bygget en midlertidig bru. (Bilde: Silje Drevdal, Statens vegvesen)
(Bilde: Silje Drevdal, Statens vegvesen)
(Bilde: Silje Drevdal, Statens vegvesen)
Fra reparasjonsarbeidene de første dagene etter flommen. (Bilde: Silje Drevdal, Statens vegvesen)
Dramatiske krefter var i sving da flommen rammet Utvik. (Bilde: Hallgeir Vågenes, VG/Scanpix)
Mobilbilde tatt mens uværet sto på, og en dil er i ferd med å bli tatt av vannmassene. (Bilde: Tanja Selbervik Hage / NTB scanpix)

Flommen i Utvik ga vegskader for minst 50 millioner

Det vil koste minst 50 millioner kroner å reparere fylkesveg 60 og to bruer etter flommen i Utvik i Sogn og Fjordane i forrige uke.

Ekstremværet natt til mandag 24. juli gikk hardt ut over den idylliske bygda ved Innvikfjorden i Stryn kommune. Vannmassene tok både hus, veger og bruer da to elver som renner gjennom tettstedet gikk over sine bredder.

 

Stengt i flere måneder

Fylkesveg 60 har fått omfattende skader og vil trolig måtte være stengt i flere måneder, ifølge Statens vegvesen.

En midlertidig bru over Storelva nord for Utvik sentrum i retning Stryn gjør det nå mulig å komme seg til og fra Utvik sentrum og nedre deler av Utvik, samt til fylkesveg 725 i retning bygda Tistam.

Vegen  oppover i Utvik-bygda mot Utvikfjellet har fått store og omfattende skadar. I retning Byrkjelo er fv. 60 stengd sør for Utvik sentrum, på begynnelsen av oppstigingen mot Utvikfjellet. Her må store fyllinger og hele vegkroppen bygges opp på nytt, i tillegg til at man må bygge ny bru. Et slik omfannende arbeid vil ta flere måneder, ifølge Staten vegvesen.

Defor må gjennomgangstrafikken fra Byrkjelo til Stryn bruke omkjøringsen via ferjesambandet E39 Anda - Lote en god stund framover.

 

Advarte mot flomfare i fjor

Professor Oddbjørn Bruland ved instituttet for bygg og miljøteknikk ved Universitetet i Trondheim (NTNU) advarte allerede for ett år siden om flomfaren. Bruland eier en hytte i Utvik og kontaktet NVE både telefonisk og på epost.

Fungerende regionsjef i NVE region vest, Svein Arne Vågane, bekrefter overfor Fjordingen at de ble kontaktet av Bruland i fjor med advarsel om bruene i Utvik.

– Det ble da vurdert tiltak for bruene opp i bakkene. Dette ble sendt til Statens vegvesenog det var kommet så langt at det ble sendt byggmelding til kommunen, sier Vågane, og forteller at det har de fått bekreftet fra teknisk sjef i Stryn.

– Dette ble tatt på høyeste alvor, fortsetter Vågane. Han legger til at det er opp til eieren av veien å sørge for gjennomføring av tiltak.

Forsiden akkurat nå