BRUER

Flere av vibrasjonsdemperne på Hålogalandsbrua ble ødelagt av uvær

Skadene har ingen betydning for styrken og bæreevnen til brua og det har ikke vært fare for at løse deler skulle treffe trafikantene, opplyser Statens vegvesen.

Hålogalandsbrua over Rombakken på E6 nord for Narvik er Norges nest lengste hengebru med et spenn på 1145 meter.
Hålogalandsbrua over Rombakken på E6 nord for Narvik er Norges nest lengste hengebru med et spenn på 1145 meter. Foto: Harald Harnang, Statens vegvesen
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
24. feb. 2021 - 14:39

– Vi har derfor inspisert alle bruas vibrasjonsdempere og fjernet de med synlige skader etter den sterke vinden. Noen av dempere blir sendt til produsenten i USA som i samarbeid med Statens vegvesen jobber med å finne årsaken til skadene. Det sier prosjektleder Hans Jack Arntzen.

Flisa bru må gjennom nye kontrollberegninger, før Innlandet fylke kan bestemme den videre skjebnen for brua.
Les også

Stengt på grunn av Tretten bru: Nå risikerer de å måtte rive den 20 år gamle trebrua

Godt utprøvd system

Systemet med vibrasjonsdempere er godt utprøvd og er montert på bruer i mange deler av verden.

Til Statens Vegvesen opplyser leverandøren at de aldri har sett liknende skade tidligere. Skadene ble oppdaget av Vegvesenets egne kontrollingeniører en uke etter stormen.

– Nå må vi vente på resultatene av de tester og undersøkelser produsenten i USA skal gjennomføre. Forhåpentligvis får vi svar på hvorfor dempernes vaiere ikke har tålt uværet. I mellomtiden følger vi nøye med på de vibrasjonsdempere vi fortsatt har på brua, sier Arntzen

Vibrasjonsdempingen kostet nær en million kroner og har fungert svært godt frem til nå. Hensikten er at trafikantene ikke skal oppleve ubehagelige vibrasjoner når de ferdes over brua.

Totalt er 17 av bruas 88 vibrasjonsdempere av denne typen skadet og demontert. På fem av dem manglet en del av demperen da de ble demontert.

Byggeleder Henrik Wedum mener det ikke er grunn til bekymring selv om den nye brua ikke kan foreankres i fjell.
Les også

Rett på løsmasser: Ny Randklev bru fundamenteres på samme måte som den som kollapset

Fakta

Vibrasjonsdemperne består av lodd som er festet til en kort vaier. Vaier og lodd er montert lavt nede på de lange stengene som bruas kjørebaner heger i. Lodd og vaier motvirker bevegelse i hengestengene slik at vibrasjoner avtar eller opphører. Det er de korte vairene til enkelte lodd som er skadet eller har brukket.

Hålogalandsbrua er Norges nest lengste hengebru med et spenn på 1145 meter. Den ble åpnet for trafikk i desember 2018.

Uten vibrasjonsdemping kan bruas naturlige vibrasjoner oppfattes som ubehagelig for trafikantene, men vibrasjonene er ikke til skade for brua eller dens bæreevne.

Administrerende direktør Thomas Stendahl Leira og kommersiell direktør Tugba Gunes i Vake as. Selskapet har siden 2018 utviklet KI-teknologi som kan avsløre «spøkelsesskip» ved å analysere satellittbilder og kombinere annen informasjon og kilder.
Les også

Kongsberg Satellite kjøper store deler av gründerbedrift

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.